Dane są trzy liczby zespolone oraz
\(\displaystyle{ \begin{cases} |z_1|= a \\ |z_2|= b \\ |z_3|= c\end{cases}}\)
oraz istnieją \(\displaystyle{ 0 < \alpha, \beta < 2 \pi}\) takie, że \(\displaystyle{ z_1+ e^{i \alpha}z_2 + e^{i \beta}z_3 =0}\).
Udowodnić, że istnieje trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a, b, c}\)
Lemat - trójkąt
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Lemat - trójkąt
Trzeba wykazać nierówność trójkąta. Przykładowo
\(\displaystyle{ |z_1 + e^{i\alpha} z_2| = |z_3| = c.}\)
Z drugiej strony
\(\displaystyle{ |z_1 + e^{i\alpha} z_2| \leq |z_1| + |z_2| = a + b.}\)
\(\displaystyle{ |z_1 + e^{i\alpha} z_2| = |z_3| = c.}\)
Z drugiej strony
\(\displaystyle{ |z_1 + e^{i\alpha} z_2| \leq |z_1| + |z_2| = a + b.}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Lemat - trójkąt
Można jawnie wskazać ten trójkąt, mianowicie taki o wierzchołkach \(\displaystyle{ 0, z_1, z_1 + e^{i \alpha} z_2.}\) Trzeba jednak zaznaczyć, że można tak dobrać \(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3,}\) żeby ten trójkąt (i każdy inny o bokach \(\displaystyle{ a, b, c,}\)) był zdegenerowany.mol_ksiazkowy pisze:Udowodnić, że istnieje trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a, b, c}\)