Oblicz wyrazenie
- CzarQ
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 6 lut 2018, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 83 razy
Oblicz wyrazenie
\(\displaystyle{ \left( \sin \frac{ \pi }{12}-i\cos \frac{ \pi }{12} \right) ^6}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Oblicz wyrazenie
Spróbuj to zwinąć do postaci wykładniczej \(\displaystyle{ e^{i\phi}=\cos \phi+i\sin \phi}\) potęgowanie takich liczb jest wtedy bardzo proste. Analogiczne rozważania i intuicje wyrabia wzór
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_de_Moivre%E2%80%99a
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Oblicz wyrazenie
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{12} \right)=\cos\left( \frac{\pi}{12} - \frac{\pi}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ -\cos \left( \frac{\pi}{12} \right)=\sin\left( \frac{\pi}{12} - \frac{\pi}{2} \right)}\)
to już pasuje do tej postaci z jakiej można to liczyć.
\(\displaystyle{ -\cos \left( \frac{\pi}{12} \right)=\sin\left( \frac{\pi}{12} - \frac{\pi}{2} \right)}\)
to już pasuje do tej postaci z jakiej można to liczyć.