Przedstawić liczbę zespoloną w postaci kanonicznej i biegunowej krok po kroku.
\(\displaystyle{ 1. z= z^{3} - 0,44 \\
2. z = e^{z} - 0,65 \\
3. z = \exp(z ^{3}) - 0,59 \\
4. z = ze ^{z} +0,04 \\
5. z = z ^{2} e ^{z} +0,21 \\
6. z = z ^{3} e ^{z} +0,33 \\
7. z = \sqrt{\sinh (z ^{2}) } + 0,065 + 0,122i \\
8. z = \frac{z ^{2}+z }{\ln (z)} + 0,268 + 0,06i}\)
Postać kanoniczna i biegunowa
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 sty 2016, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koło
- Podziękował: 6 razy
Postać kanoniczna i biegunowa
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Postać kanoniczna i biegunowa
Postać kanoniczna to postać
\(\displaystyle{ z = a+bi}\)
Postać biegunowa to postać
\(\displaystyle{ z = re^{i \theta}}\)
Związek między nimi:
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^2+b^2}}\)
\(\displaystyle{ \theta = \arc \cos {\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}} + 2k \pi}\)
1. Rozwiązujesz wielomian i zobaczymy
\(\displaystyle{ z = a+bi}\)
Postać biegunowa to postać
\(\displaystyle{ z = re^{i \theta}}\)
Związek między nimi:
\(\displaystyle{ r = \sqrt{a^2+b^2}}\)
\(\displaystyle{ \theta = \arc \cos {\frac{a}{\sqrt{a^2+b^2}} + 2k \pi}\)
1. Rozwiązujesz wielomian i zobaczymy