Całka zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gabi2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lut 2016, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

Całka zespolona

Post autor: gabi2016 »

Oblicz całkę
\(\displaystyle{ I= \int_{C} \frac{z}{z-1}dz}\),
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest kwadratem o wierzchołkach w punktach \(\displaystyle{ z_1 = 0, z_2 = 2, z_3 = 2+2i , z_4 = 2i}\), zorientowanym dodatnio
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Całka zespolona

Post autor: Janusz Tracz »

A co dla \(\displaystyle{ z=1}\)?
gabi2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lut 2016, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

Całka zespolona

Post autor: gabi2016 »

a tego nie napisali w poleceniu
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Całka zespolona

Post autor: Janusz Tracz »

Nie można całkować po krzywej na której leżą punkty w których funkcja podcałkowa jest nieokreślona. Jeden z boków kwadratu zawiera punkt osobliwy konkretnie na odcinku \(\displaystyle{ z_1z_2}\) leży \(\displaystyle{ 1}\) dla której funkcja jest nieokreślona. Więc albo nie o taką krzywą chodziło w zadaniu albo błąd jest w funkcji. Nie obwiniam Ciebie o złe przepisanie ale zobacz czy na pewno tak wyglądało zadanie.
gabi2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lut 2016, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

Re: Całka zespolona

Post autor: gabi2016 »

tak w treści zadania które napisałam jest wszystko dokładnie tak samo jak w tresci zadania które otrzymałam
ODPOWIEDZ