Witam, bardzo proszę o podpowiedzi rozwiązań 2 następujących zadań:
1) Znaleźć punkty stałe homografii \(\displaystyle{ \frac{z+i}{z-1}}\).
Więc tak naprawdę należy rozwiązać równanie \(\displaystyle{ h(z)=z}\).
Nie mogę znaleźć żadnego sprytnego sposobu, a pałowanie podstawiając \(\displaystyle{ z=a+bi}\) prowadzi do skomplikowanych równań 4 rzędu, które nie chcą dać się rozwiązać zwykłymi metodami.
2) Znaleźć obraz okręgu \(\displaystyle{ |z|=2}\) przez homografię \(\displaystyle{ \frac{z-2i}{1-z}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Homografia i przekształcenie zbioru
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Homografia i przekształcenie zbioru
1) A to nie jest jakieś tam trywialne?
Łatwo widać, że \(\displaystyle{ z\neq 1}\), dalej
\(\displaystyle{ \frac{z+i}{z-1} =z \Leftrightarrow z+i=z^2-z \Leftrightarrow\\ \Leftrightarrow z^2-2z=i \Leftrightarrow (z-1)^2=1+i \Leftrightarrow z-1=-\sqrt[4]{2}e^{i\frac \pi 8}\vee z-1=\sqrt[4]{2}e^{i\frac \pi 8}}\)
itd. Ogólnie polecam postać wykładniczą.
Ale może na to też są jakieś ogólne twierdzonka, ja nie pamiętam.
2) Jak powiedział wybitny Polak, a to ja nie wiem, ale zdaje się na Funkcjach Analitycznych była na to jakaś metoda, tylko że już zdążyłem zapomnieć. W dostępnej w necie książce Asha i Novingera Complex Variables () jest rozdzialik poświęcony homografiom, może tam warto sprawdzić. Jakoś w okolicach 4.4-4.6.
Jak tam nic przydatnego nie znajdziesz, to zawsze pozostaje pałczing \(\displaystyle{ z=2e^{i\varphi}}\).
Ogólnie to jest dobra książka, tylko że zawsze jak czytałem primitive function, to przerywałem naukę i zaczynałem sobie nucić smętną głupawą piosenkę Annie Lennox o tytule Primitive, co bardzo przeszkadzało w nabywaniu wiedzy, więc się przerzuciłem na książkę pana Lei, która nie budziła takich skojarzeń.
Łatwo widać, że \(\displaystyle{ z\neq 1}\), dalej
\(\displaystyle{ \frac{z+i}{z-1} =z \Leftrightarrow z+i=z^2-z \Leftrightarrow\\ \Leftrightarrow z^2-2z=i \Leftrightarrow (z-1)^2=1+i \Leftrightarrow z-1=-\sqrt[4]{2}e^{i\frac \pi 8}\vee z-1=\sqrt[4]{2}e^{i\frac \pi 8}}\)
itd. Ogólnie polecam postać wykładniczą.
Ale może na to też są jakieś ogólne twierdzonka, ja nie pamiętam.
2) Jak powiedział wybitny Polak, a to ja nie wiem, ale zdaje się na Funkcjach Analitycznych była na to jakaś metoda, tylko że już zdążyłem zapomnieć. W dostępnej w necie książce Asha i Novingera Complex Variables () jest rozdzialik poświęcony homografiom, może tam warto sprawdzić. Jakoś w okolicach 4.4-4.6.
Jak tam nic przydatnego nie znajdziesz, to zawsze pozostaje pałczing \(\displaystyle{ z=2e^{i\varphi}}\).
Ogólnie to jest dobra książka, tylko że zawsze jak czytałem primitive function, to przerywałem naukę i zaczynałem sobie nucić smętną głupawą piosenkę Annie Lennox o tytule Primitive, co bardzo przeszkadzało w nabywaniu wiedzy, więc się przerzuciłem na książkę pana Lei, która nie budziła takich skojarzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
Re: Homografia i przekształcenie zbioru
1) Ano wygląda na to, że jest
2) Dzięki, zajrzę do książki i zachęcony dygresją posłucham piosenki.
Edit:
Teraz widzę, że źle przepisałem pierwsze zadanie miała być funkcja \(\displaystyle{ \frac{z+i}{z-i}}\)
2) Dzięki, zajrzę do książki i zachęcony dygresją posłucham piosenki.
Edit:
Teraz widzę, że źle przepisałem pierwsze zadanie miała być funkcja \(\displaystyle{ \frac{z+i}{z-i}}\)