Jak narysować zbiór
\(\displaystyle{ \left\{ z \in \mathbb{C} : |z+1-i| < \sqrt{2}; \pi \le arg(z\cdot i) \le \frac{3\pi}{2} \right\}}\)
Wiem, że jedna "część" to koło bez brzegu o środku w \(\displaystyle{ z_0 = -1+i}\) a jak reszta?
Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ \pi \le \arg (z\cdot i) \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi \le \arg (z)+\arg i \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi \le \arg (z)+ \frac{ \pi }{2} \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le \arg (z) \le \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \le \arg (z)+\arg i \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \pi \le \arg (z)+ \frac{ \pi }{2} \le \frac{3\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le \arg (z) \le \pi}\)