Cześć. Czy dobrze rozwiązuje tą nierówność?
\(\displaystyle{ Arg \left( z- \left( 2-3i \right) \right) ^{4} \in \left( \frac{\pi}{2} ; \pi \right) \\
\frac{\pi}{8} <\alpha< \frac{\pi}{4}}\)
i środek w \(\displaystyle{ (2,-3)}\)?
Płaszczyzna zespolona nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 26 lis 2017, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Płaszczyzna zespolona nierówność
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2018, o 11:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 26 lis 2017, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Re: Płaszczyzna zespolona nierówność
Wiem że jak jest argument do potęgi to przedstawiam w postaci wykładniczej i mam 4 alfy. Do tego wiem, że jak jest coś przy liczbie zet to mogę zapisać \(\displaystyle{ (z - z_{0})}\) i wtedy zaznaczam kąt ale w punkcie o środku w \(\displaystyle{ z_{0}}\)
A jak mam taki mix to nie jestem pewien jak postąpić?
A jak mam taki mix to nie jestem pewien jak postąpić?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Płaszczyzna zespolona nierówność
Korzystamy z własności argumentu liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ Arg (w)^{n} = nArg(w) + 2k\pi, \ \ k\in \ZZ.}\)
i nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} < w < \pi.}\)
Określamy \(\displaystyle{ k}\) i dzielimy końce przedziału przez \(\displaystyle{ 4.}\)
Otrzymujemy obszar kąta wypukłego o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ z_{0} = 2 -3i}\) i rozwartości
ramion (rysowanych linią przerywaną \(\displaystyle{ \frac{\pi}{8}, \frac{\pi}{4}.}\)
\(\displaystyle{ Arg (w)^{n} = nArg(w) + 2k\pi, \ \ k\in \ZZ.}\)
i nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} < w < \pi.}\)
Określamy \(\displaystyle{ k}\) i dzielimy końce przedziału przez \(\displaystyle{ 4.}\)
Otrzymujemy obszar kąta wypukłego o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ z_{0} = 2 -3i}\) i rozwartości
ramion (rysowanych linią przerywaną \(\displaystyle{ \frac{\pi}{8}, \frac{\pi}{4}.}\)