Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adam_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 8 razy

Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: adam_b »

\(\displaystyle{ S=\left\{ z \in \CC:\left| \overline{z}-2+2i\right| > \left| \sqrt{2} +3i\right|\right\}}\)

Hej,
muszę coś takiego narysować na płaszczyźnie zespolonej. Liczba po prawej po przekształceniu to wychodzi pierwiastek, ale po lewej mam problem z tym sprzężeniem. Wolfram pokazał mi parabolę, ale mu jakoś nie wierzę:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=
% ... -2%2B2i%7C. Proszę o pomoc jak to ugryźć.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, o 10:32 przez adam_b, łącznie zmieniany 2 razy.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: janusz47 »

Podstawienie:

\(\displaystyle{ \overline{z} = x- iy.}\)

Uporządkowanie części rzeczywistej i urojonej.

"Wzięcie" modułu lewej i prawej strony nierówności,

daje nam ...? domknięte o środku w punkcie ....? i promieniu ....?
adam_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 8 razy

Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: adam_b »

Dzięki, tak właśnie mi się wydawało. Ostatecznie otrzymałem powierzchnie większą od okręgu w punkcie \(\displaystyle{ (2,2)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{11}}\).
\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-2)^2>11}\)
gdzie \(\displaystyle{ 11}\) to \(\displaystyle{ r^2}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, o 01:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: a4karo »

No to źle dostałeś.
Środek kołą też żle.

Pomyśl: czym jest zbiór \(\displaystyle{ \{z: |z-a|<r\}}\) ? Nie w języku znaczków, tylko w języku odległości.

A następnie zauważ, że \(\displaystyle{ |\overline{z}-a|=|\overline{\overline{z}-a}|=|z-\overline{a}|}\)
adam_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 8 razy

Re: Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: adam_b »

a4karo pisze:A następnie zauważ, że \(\displaystyle{ |\overline{z}-a|=|\overline{\overline{z}-a}|=|z-\overline{a}|}\)
W jakim podręczniku można znaleźć takie własności, bo ja w swoim nie mam. Mógłbym prosić o polecenie jakiegoś?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34290
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: Jan Kraszewski »

Można sobie samemu dowieść, to elementarne.

Moduł liczby zespolonej to jej odległość na płaszczyźnie zespolonej od zera. Sprzężenie liczby zespolonej to jej odbicie względem osi rzeczywistej, co od razu prowadzi do wniosku, że \(\displaystyle{ |\overline{z}-a|=|\overline{\overline{z}-a}|}\) (bo symetria nie zmienia odległości od punktu leżącego na osi symetrii). Własność \(\displaystyle{ \overline{\overline{z}-a}=z-\overline{a}}\) wynika z podstawowych własności, że sprzężenie różnicy jest różnicą sprzężeń oraz \(\displaystyle{ \overline{\overline{z}}=z}\).

JK
adam_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 lis 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 8 razy

Re: Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: adam_b »

Jan Kraszewski pisze:Można sobie samemu dowieść, to elementarne.

Moduł liczby zespolonej to jej odległość na płaszczyźnie zespolonej od zera. Sprzężenie liczby zespolonej to jej odbicie względem osi rzeczywistej, co od razu prowadzi do wniosku, że \(\displaystyle{ |\overline{z}-a|=|\overline{\overline{z}-a}|}\) (bo symetria nie zmienia odległości od punktu leżącego na osi symetrii). Własność \(\displaystyle{ \overline{\overline{z}-a}=z-\overline{a}}\) wynika z podstawowych własności, że sprzężenie różnicy jest różnicą sprzężeń oraz \(\displaystyle{ \overline{\overline{z}}=z}\).

JK
Dziękuję, to rzeczywiście logiczne.

\(\displaystyle{ \left| \overline{z}-2+2i\right| \\
\left| \overline{z}-(2-2i)\right| \\
\left| \overline{\overline{z}-(2-2i)}\right| \\
\left| \overline{\overline{z}-(2-2i)}\right| \\
\left| z-\overline{(2-2i)}\right| \\
\left| z-(2+2i)\right|}\)


Zrobiłem to w ten sposób, ale ponownie wyszedł środek koła \(\displaystyle{ (2,2)}\) (@a4karo stwierdził, że zły) Czy mogę prosić o uwagę, co robię źle?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, o 13:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Moduł sprzeżenia na płaszczyźnie?

Post autor: a4karo »

Środek koła OK . Sorry

Zamiast szukać takich własności w podręcznikach spróbuj je sam wymyślić. To nie jest trudne, a wiele uczy.
ODPOWIEDZ