Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tutanchamon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: Tutanchamon »

Witam mam następujące zadania do rozwiązania.

\(\displaystyle{ \left\{\left| z\right| \le 3 \wedge Re\left( z\right) < 1 \right\}}\)

Najpierw wyprowadziłem sobie lewą stronę.

\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2} + y^{2}} \le 9 \\ S\left( 0,0\right) \ r=3}\)

Potem drugą stronę.
\(\displaystyle{ x<1}\)

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/FA2fMHu


Chciałbym się upewnić czy dobrze podszedłem do tego zadania. Dołączam moją interpretację tego zbioru.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2018, o 17:37 przez Tutanchamon, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Re: Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: szw1710 »

Porządni faraonowie dbali o to, aby fotki zrobione smartfonem właściwie obrócić.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: kropka+ »

Tutanchamon pisze: \(\displaystyle{ Re\left( z\right) < 1 \right\}}\)

\(\displaystyle{ x>1}\)
Zwrot nierówności się nie zgadza.
Tutanchamon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 26 paź 2017, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Re: Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: Tutanchamon »

Już poprawiłem a co do samej interpretacji wszystko dobrze ?.
Jeśli chodzi o zdjęcie wstaw.org sam je tak załadował. Dlatego wrzuciłem teraz na imgur.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Narysować zbiór na płaszczyźnie zespolonej.

Post autor: kropka+ »

Dobrze, linia przerywana nie wchodzi do zbioru.
ODPOWIEDZ