Liczby zespolone - równanie. Postac wykładnicza.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
WimpPgK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2018, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Liczby zespolone - równanie. Postac wykładnicza.

Post autor: WimpPgK »

Witam.
Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać poniższe równanie? Przypuszczam, że trzeba jakoś zadziałać logarytmem naturalnym, ale nie do końca wiem co dalej z tym zrobić.

\(\displaystyle{ z^{2} = \Pi ^{(e^{i})}}\)

Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Liczby zespolone - równanie. Postac wykładnicza.

Post autor: Richard del Ferro »

\(\displaystyle{ z^2= \pi ^{e^{i}}}\)

\(\displaystyle{ 2\ln z=e^{i}\ln\pi}\)

\(\displaystyle{ e^{i}=\frac{2 \ln z}{\ln \pi}}\)

\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos x + i \sin x}\)

\(\displaystyle{ (\frac{2 \ln z}{\ln \pi})^{x}=\cos x + i \sin x}\)

\(\displaystyle{ \frac{2 \ln z}{\ln \pi}= \sqrt[x]{\cos x + i \sin x}}\)

\(\displaystyle{ \ln z = \sqrt[x]{\cos x + i \sin x} \cdot (\ln \pi ) \cdot \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ z=e^{\sqrt[x]{\cos x + i \sin x} \cdot (\ln \pi ) \cdot \frac{1}{2}}}\)

z wyjściowego bezpośrednio

\(\displaystyle{ z= \pi ^{ \frac{e^{i}}{2}}\) lub \(\displaystyle{ z= -\pi ^{ \frac{e^{i}}{2}}\)

więc

\(\displaystyle{ e^{\sqrt[x]{\cos x + i \sin x} \cdot (\ln \pi ) \cdot \frac{1}{2}}= \pm \pi ^{ \frac{e^{i}}{2}}\)

Znajdź \(\displaystyle{ x}\)
ODPOWIEDZ