Mam problem, jak wykonać zadanie, które brzmi: Obliczyć |z| i Argz (0.2\(\displaystyle{ \pi}\)) z = \(\displaystyle{ (-1 - \sqrt{3}i) ^ {7}(2-2i) ^{26}}\)
po obliczeniu |z| licznika wychodzi \(\displaystyle{ 2^{7}}\)(\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ -\sqrt{3}i)}\)
po obliczeniu |z| mianownika = \(\displaystyle{ - 2^{39}i}\)
i teraz nie mam pojęcia jak wyliczyć Argz
Równanie zespolone i argument
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równanie zespolone i argument
Po pierwsze: licznika ani mianownika tu nie widać.
Po drugie: skoro ta liczba jest oznaczona przez \(\displaystyle{ z}\), to nie możesz pisać \(\displaystyle{ |z|}\) licznika i \(\displaystyle{ |z|}\) mianownika. Jeżeli chcesz powiedzieć "moduł" to nie bój się tego powiedzieć, ale \(\displaystyle{ -2^{39}i}\) na moduł jakoś nie wygląda.
Pokaż rachunki, bo z samego stwierdzenia, że coś wychodzi nic nie wynika.
Po drugie: skoro ta liczba jest oznaczona przez \(\displaystyle{ z}\), to nie możesz pisać \(\displaystyle{ |z|}\) licznika i \(\displaystyle{ |z|}\) mianownika. Jeżeli chcesz powiedzieć "moduł" to nie bój się tego powiedzieć, ale \(\displaystyle{ -2^{39}i}\) na moduł jakoś nie wygląda.
Pokaż rachunki, bo z samego stwierdzenia, że coś wychodzi nic nie wynika.