Narysować i opisać wzór:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Narysować i opisać wzór:

Post autor: fluffiq »

Szukam pomysłu w jaki sposób można opisać poniższe zadanie.

\(\displaystyle{ S = \left\{ z \in \CC : z \neq -i, im \frac{1+iz}{1-iz} = 1 \right\}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Narysować i opisać wzór:

Post autor: Janusz Tracz »

Zacznij od policzenia \(\displaystyle{ \Im \frac{1+iz}{1-iz}}\) gdzie \(\displaystyle{ z=x+iy}\). Mi wyszło że \(\displaystyle{ \Im \frac{1+iz}{1-iz}= \frac{2x}{x^2+(y+1)^2}}\). Więc mamy okrąg bez jednego punktu. Równanie tego okrąg to \(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+(y+1)^2}=1}\) a punktem jaki wywalamy to \(\displaystyle{ (0,-1)}\) z oczywistych względów.
ODPOWIEDZ