Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Witam.
Zetknąłem się z pewnym zadaniem które nie wiem czy dobrze robię. Może jest tutaj ukryty jakiś haczyk i przez to nie mam pomysłu na to zadanie.
Zadanie:
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\)
Po obliczeniu ze wzoru na potęgi wychodzi mi \(\displaystyle{ -4i=-4i}\) i nie wiem czy to jest dobry kierunek w rozwiązaniu tego..
Ktoś ma pomysł na to zadanie?
Zetknąłem się z pewnym zadaniem które nie wiem czy dobrze robię. Może jest tutaj ukryty jakiś haczyk i przez to nie mam pomysłu na to zadanie.
Zadanie:
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\)
Po obliczeniu ze wzoru na potęgi wychodzi mi \(\displaystyle{ -4i=-4i}\) i nie wiem czy to jest dobry kierunek w rozwiązaniu tego..
Ktoś ma pomysł na to zadanie?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 22:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Wystarczy spierwiastkować:
\(\displaystyle{ z-1=(z+1) \sqrt[4]{1}}\)
co daje cztery równania
\(\displaystyle{ 1)\\
z-1=(z+1) \cdot 1\\
2)\\
z-1=(z+1) \cdot i\\
3)\\
z-1=(z+1) \cdot (-1)\\
4)\\
z-1=(z+1) \cdot (-i)}\)
które pewnie umiesz rozwiązać.
\(\displaystyle{ z-1=(z+1) \sqrt[4]{1}}\)
co daje cztery równania
\(\displaystyle{ 1)\\
z-1=(z+1) \cdot 1\\
2)\\
z-1=(z+1) \cdot i\\
3)\\
z-1=(z+1) \cdot (-1)\\
4)\\
z-1=(z+1) \cdot (-i)}\)
które pewnie umiesz rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 20:07 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Albo standardowo korzystamy z wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\)
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}-(z +1) ^{4}=0}\)
\(\displaystyle{ \left( (z-1)^{2}-(z +1) ^{2}\right) \cdot \left( (z-1)^{2}+(z +1) ^{2}\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( (z-1)^{2}-(z +1) ^{2}\right) \cdot \left( (z-1)^{2}-i^2(z +1) ^{2}\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z-1-(z +1) \right)\left(z-1+z +1 \right)\left( z-1-i(z +1)\right) \left( z-1+i(z +1)\right)=0}\)
W tym momencie widać już że rozwiązania są takie same jak u kerajsa i ławo je policzyć jako alternatywę czterech warunków (nawiasy przyrównane do zera).
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\)
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}-(z +1) ^{4}=0}\)
\(\displaystyle{ \left( (z-1)^{2}-(z +1) ^{2}\right) \cdot \left( (z-1)^{2}+(z +1) ^{2}\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( (z-1)^{2}-(z +1) ^{2}\right) \cdot \left( (z-1)^{2}-i^2(z +1) ^{2}\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z-1-(z +1) \right)\left(z-1+z +1 \right)\left( z-1-i(z +1)\right) \left( z-1+i(z +1)\right)=0}\)
W tym momencie widać już że rozwiązania są takie same jak u kerajsa i ławo je policzyć jako alternatywę czterech warunków (nawiasy przyrównane do zera).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Przyrównam i co dalej? Zastosować \(\displaystyle{ z=x+iy}\)? Czy jakoś inaczej to zrobić?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Chyba robię coś źle..
\(\displaystyle{ \left(z-1-(z +1) \right)=0\\
z-1-z+1=0\\
0=0\\\\
\left(z-1+z +1 \right)=0\\
2z=0\\
z=0\\\\
\left( z-1-i(z +1)\right)=0\\
z-1-iz-i=0\\
z=1\\
z=-1\\\\
\left( z-1+i(z +1)\right)=0\\
z-1+iz+i=0\\
z=1\\
z=-1}\)
\(\displaystyle{ \left(z-1-(z +1) \right)=0\\
z-1-z+1=0\\
0=0\\\\
\left(z-1+z +1 \right)=0\\
2z=0\\
z=0\\\\
\left( z-1-i(z +1)\right)=0\\
z-1-iz-i=0\\
z=1\\
z=-1\\\\
\left( z-1+i(z +1)\right)=0\\
z-1+iz+i=0\\
z=1\\
z=-1}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Trochę inaczej:
sprawdzamy, że \(\displaystyle{ -1}\) nie spełnia równania, dalej dzielimy równanie
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\) stronami przez \(\displaystyle{ (z+1)^4}\) i płynie z tego taki wniosek, że liczba \(\displaystyle{ w=\frac{z-1}{z+1}}\) jest pierwiastkiem zespolonym czwartego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\), czyli
\(\displaystyle{ w=i \vee w=-i \vee w=1\vee w=-1}\).
Teraz przypominasz sobie, że \(\displaystyle{ w=\frac{1-z}{1+z}}\), wstawiasz i wyliczasz.
sprawdzamy, że \(\displaystyle{ -1}\) nie spełnia równania, dalej dzielimy równanie
\(\displaystyle{ (z-1)^{4}=(z +1) ^{4}}\) stronami przez \(\displaystyle{ (z+1)^4}\) i płynie z tego taki wniosek, że liczba \(\displaystyle{ w=\frac{z-1}{z+1}}\) jest pierwiastkiem zespolonym czwartego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\), czyli
\(\displaystyle{ w=i \vee w=-i \vee w=1\vee w=-1}\).
Teraz przypominasz sobie, że \(\displaystyle{ w=\frac{1-z}{1+z}}\), wstawiasz i wyliczasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
\(\displaystyle{ w= \frac{1-z}{1+z}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-x-iy}{1+x+iy} = \frac{(1-x)-iy}{(1+x)+iy} \cdot \frac{(1+x)-iy}{(1+x)-iy} = \frac{1-x ^{2}-2iy-y ^{2}}{1+2x+x ^{2}+y ^{2}}=..}\)
W taki sposób? Co dalej bo nie mam pomysłu?
\(\displaystyle{ \frac{1-x-iy}{1+x+iy} = \frac{(1-x)-iy}{(1+x)+iy} \cdot \frac{(1+x)-iy}{(1+x)-iy} = \frac{1-x ^{2}-2iy-y ^{2}}{1+2x+x ^{2}+y ^{2}}=..}\)
W taki sposób? Co dalej bo nie mam pomysłu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Tak się nie usuwa nawiasówalbertozzz pisze:Chyba robię coś źle..
\(\displaystyle{ \left(z-1-(z +1) \right)=0}\)
\(\displaystyle{ \red z-1-z+1=0}\)
OK
\(\displaystyle{ \left(z-1+z +1 \right)=0}\)
\(\displaystyle{ 2z=0}\)
\(\displaystyle{ z=0}\)
Skąd taki wniosek? Równanie liniowe ma na ogół jedno rozwiązanie.\(\displaystyle{ \left( z-1-i(z +1)\right)=0}\)
\(\displaystyle{ z-1-iz-i=0}\)
\(\displaystyle{ {\red z=1}}\)
\(\displaystyle{ {\red z=-1}}\)
to samo. równanie liniowe ma zwykle jedno rozwiązanie.\(\displaystyle{ \left( z-1+i(z +1)\right)=0}\)
\(\displaystyle{ z-1+iz+i=0}\)
\(\displaystyle{ z=1}\)
\(\displaystyle{ z=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Re: Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Wciąż nie znam rozwiązania tego. Pomimo wskazówek dalej nie wiem jak to zrobić.
Znajdzie się tutaj osoba która rozwiąże to zadanie?
Znajdzie się tutaj osoba która rozwiąże to zadanie?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
\(\displaystyle{ 1)\\
z-1=(z+1) \cdot 1\\
z-1=z+1\\
-1=1}\)
sprzeczność, brak rozwiązania
\(\displaystyle{ 2)\\
z-1=(z+1) \cdot i\\
z-1=iz+i\\
z-iz=1+i\\
z(1-i)=1+i\\
z= \frac{1+i}{1-i} = \frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}= \frac{1+2i+i^2}{1-i^2} = \frac{1+2i-1}{1+1}= \frac{2i}{2} =i}\)
Pozostałe zrób sam.
z-1=(z+1) \cdot 1\\
z-1=z+1\\
-1=1}\)
sprzeczność, brak rozwiązania
\(\displaystyle{ 2)\\
z-1=(z+1) \cdot i\\
z-1=iz+i\\
z-iz=1+i\\
z(1-i)=1+i\\
z= \frac{1+i}{1-i} = \frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}= \frac{1+2i+i^2}{1-i^2} = \frac{1+2i-1}{1+1}= \frac{2i}{2} =i}\)
Pozostałe zrób sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 lut 2018, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Re: Podnoszenie do potęgi liczby zespolonej
Z tym 1 i 2 nie mam problemu.. właśnie nw jak sb poradzić z 3 i 4.