proszę o wskazówki jak rozwiązać takie równanie?
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{\overline{z}-1}=-1}\)
mam zamienić: \(\displaystyle{ z = x+yi}\)
a później rozszerzyć ułamek o uzupełnienie do wzoru skróconego mnożenia?
ułamek ze sprzężeniem w mianowniku
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 sty 2018, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milanówek
- Podziękował: 6 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: ułamek ze sprzężeniem w mianowniku
A można, jak najbardziej, jeszcze jak.
Choć ja bym zrobił inaczej. Najpierw dziedzina, a potem wymnażasz stronami przez \(\displaystyle{ \overline{z}-1}\).
Choć ja bym zrobił inaczej. Najpierw dziedzina, a potem wymnażasz stronami przez \(\displaystyle{ \overline{z}-1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 sty 2018, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milanówek
- Podziękował: 6 razy
Re: ułamek ze sprzężeniem w mianowniku
\(\displaystyle{ D: \overline{z} \neq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{\overline{z}-1}=-1 // \cdot (\overline{z}-1)}\)
\(\displaystyle{ z+1=-\overline{z}+1}\)
\(\displaystyle{ z=\overline{z}}\)
\(\displaystyle{ //(z=x+yi)}\)
\(\displaystyle{ x+yi=x-yi}\)
\(\displaystyle{ 2yi=0}\)
\(\displaystyle{ x=0, y=0 \Rightarrow z=0}\)
tak jest poprawnie?
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{\overline{z}-1}=-1 // \cdot (\overline{z}-1)}\)
\(\displaystyle{ z+1=-\overline{z}+1}\)
\(\displaystyle{ z=\overline{z}}\)
\(\displaystyle{ //(z=x+yi)}\)
\(\displaystyle{ x+yi=x-yi}\)
\(\displaystyle{ 2yi=0}\)
\(\displaystyle{ x=0, y=0 \Rightarrow z=0}\)
tak jest poprawnie?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2018, o 21:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34278
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: ułamek ze sprzężeniem w mianowniku
\(\displaystyle{ z+1=-\overline{z}+1 \Rightarrow z=-\overline{z}}\)
\(\displaystyle{ //(z=x+yi)}\)
\(\displaystyle{ x+yi=-x+yi \Rightarrow \begin{cases} x=0 \\ y\in \RR \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ //(z=x+yi)}\)
\(\displaystyle{ x+yi=-x+yi \Rightarrow \begin{cases} x=0 \\ y\in \RR \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2018, o 23:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.