Cześć, mam problem z jednym zdaniem o treść " Rozwiązać w liczbach zespolonych równanie [ \frac{z+1}{iz} ^{4} =1] .Wynik przedstawić w postaci algebraicznej." Ogarniam wzór de Moivre'a, ale za bardzo nie wiem co zrobić z "z".
Z góry dzięki za pomoc
Rozwiązać w liczbach zespolonych równanie...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rozwiązać w liczbach zespolonych równanie...
\(\displaystyle{ \left( \frac{z+1}{iz} \right) ^{4} =1 \wedge z \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{iz} = \sqrt[4]{1}}\)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot \sqrt[4]{1}}\)
A z tego dostaniesz cztery równania liniowe:
1)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot 1}\)
2)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot i}\)
3)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot (-1)}\)
4)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot (-i)}\)
które pewnie umiesz rozwiązać.
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{iz} = \sqrt[4]{1}}\)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot \sqrt[4]{1}}\)
A z tego dostaniesz cztery równania liniowe:
1)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot 1}\)
2)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot i}\)
3)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot (-1)}\)
4)
\(\displaystyle{ z+1 =iz \cdot (-i)}\)
które pewnie umiesz rozwiązać.