Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie zespolone

Post autor: filipb »

Muszę znaleźć rozwiązania równania \(\displaystyle{ (\overline{z})^{2}\left|z^{2}\right|= \frac{16}{z^{2}}}\). Próbowałem podstawić \(\displaystyle{ z=x+yi}\) ale wychodzi bardzo skomplikowane równanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równanie zespolone

Post autor: a4karo »

wsk: \(\displaystyle{ z\overline{z}=|z|^2}\)
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie zespolone

Post autor: filipb »

Ostatecznie wychodzi równanie \(\displaystyle{ [(x ^{2}+y^{2})]^{2}=8}\), które nie ma rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2018, o 15:05 przez filipb, łącznie zmieniany 1 raz.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Równanie zespolone

Post autor: Belf »

To spróbuj podstawić: \(\displaystyle{ x= \sqrt{} 1}\) oraz \(\displaystyle{ y = \sqrt[]{} 7}\)
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie zespolone

Post autor: filipb »

Wyrażenie jest do kwadratu, mój błąd.
ODPOWIEDZ