Wielomian zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian zespolony

Post autor: filipb »

Liczba \(\displaystyle{ z_{1} =1+i}\) jest jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(z)= z^{4}+bz+c}\) o współczynnikach rzeczywistych. Wtedy b=..., c=... . Wiem, że drugim pierwiastkiem jest liczba sprzężona czyli \(\displaystyle{ z _{2}=1-i}\). Nie wiem jak wyznaczyć współczynniki. Proszę o pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wielomian zespolony

Post autor: a4karo »

Wstaw te pierwiastki do wzoru \(\displaystyle{ W(z_i)=0}\)
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian zespolony

Post autor: filipb »

Właśnie próbowałem podstawić pierwiastki, i wychodzi układ równań z 2 niewiadomymi. Problemem jest dla mnie rozwiązanie go.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wielomian zespolony

Post autor: a4karo »

wyznacz jedną zmienną z pierwszego, wstaw do drugiego. Standard
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian zespolony

Post autor: filipb »

Wyszło zero przez zero, więc to prawda
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wielomian zespolony

Post autor: a4karo »

Nie. To pewnie bzdura. Pokaż jak liczysz
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian zespolony

Post autor: filipb »

Przepraszam pomyliłem się. Podstawiając wychodzą równania \(\displaystyle{ -4+b(1+i)+c=0}\) oraz \(\displaystyle{ -4+b(1-i)+c=0}\). Wyliczam z 1. \(\displaystyle{ c=-b(1+i)+4}\). Podstawiając do 2. równania zostaje \(\displaystyle{ -2bi=0}\) czyli \(\displaystyle{ b=0}\). Wracając do c i podstawiając \(\displaystyle{ b=0}\) to \(\displaystyle{ c=4}\). Nie jestem pewien czy to poprawna odpowiedź.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wielomian zespolony

Post autor: a4karo »

Wstaw in sprawdź - to proste
filipb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 12 lis 2017, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian zespolony

Post autor: filipb »

Najwidoczniej jest dobrze. Nie rozumiem dlaczego nie potrafiłem tego rozwiązać.
ODPOWIEDZ