Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lut 2018, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niwim
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}}\) Jak to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia
Zamień wyrażenie pod potęgą na postać trygonometryczną (można na dwa sposoby, na oko nie widzę, którym łatwiej) a następnie skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lut 2018, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niwim
- Podziękował: 2 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia
Wyszło mi coś takiego. \(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}-1+i\sqrt{3}+i\right) ^{ \frac{1}{2} }}\)
Czyli teraz mam po prostu wyciągnąć z tego moduł tak jak poniżej tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{\left( \frac{ \sqrt{3}-1}{2}\right)^{2} +\left( \frac{\sqrt{3}+1}{2} \right)^{2} } }}\)
Czyli teraz mam po prostu wyciągnąć z tego moduł tak jak poniżej tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{\left( \frac{ \sqrt{3}-1}{2}\right)^{2} +\left( \frac{\sqrt{3}+1}{2} \right)^{2} } }}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1394 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}= \frac{\left( \left( \sqrt{3}+i \right)^3\right)^{10} }{\left( \left(1-i \right)^2\right)^{15} }= \frac{\left( 8i\right)^{10} }{(-2i)^{15}}=...}\)
Teraz już łatwo to policzyć.
Teraz już łatwo to policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lut 2018, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niwim
- Podziękował: 2 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia
No nie tak łatwo. Mam teraz osobno policzyć postać trygonometryczną dla licznika i mianownika czy najpierw usunąć mianownik i dopiero potem policzyć?Janusz Tracz pisze:\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}= \frac{\left( \left( \sqrt{3}+i \right)^3\right)^{10} }{\left( \left(1-i \right)^2\right)^{15} }= \frac{\left( 8i\right)^{10} }{(-2i)^{15}}=...}\)
Teraz już łatwo to policzyć.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1394 razy
Re: Oblicz wartość wyrażenia
Policz osobno licznik i mianownik. Pamiętając że:
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
\(\displaystyle{ i^3=-i}\)
\(\displaystyle{ i^4=1}\)
\(\displaystyle{ L=(8i)^{10}=8^{10}i^{10}=8^{10}i^{8}i^2=-8^{10}}\)
\(\displaystyle{ M=(-2i)^{15}=-2^{15}i^{15}=-2^{15}i^{12}i^3=2^{15}i}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}= \frac{\left( \left( \sqrt{3}+i \right)^3\right)^{10} }{\left( \left(1-i \right)^2\right)^{15} }= \frac{\left( 8i\right)^{10} }{(-2i)^{15}}= \frac{-8^{10}}{2^{15}i}=2^{15}i}\)
Ostatnie przejście jest konsekwencją tego że \(\displaystyle{ \frac{1}{i}=-i}\) oraz spostrzeżenia że \(\displaystyle{ 8^{10}=2^{30}}\). Ostatecznie mamy więc:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}=2^{15}i}\)
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
\(\displaystyle{ i^3=-i}\)
\(\displaystyle{ i^4=1}\)
\(\displaystyle{ L=(8i)^{10}=8^{10}i^{10}=8^{10}i^{8}i^2=-8^{10}}\)
\(\displaystyle{ M=(-2i)^{15}=-2^{15}i^{15}=-2^{15}i^{12}i^3=2^{15}i}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}= \frac{\left( \left( \sqrt{3}+i \right)^3\right)^{10} }{\left( \left(1-i \right)^2\right)^{15} }= \frac{\left( 8i\right)^{10} }{(-2i)^{15}}= \frac{-8^{10}}{2^{15}i}=2^{15}i}\)
Ostatnie przejście jest konsekwencją tego że \(\displaystyle{ \frac{1}{i}=-i}\) oraz spostrzeżenia że \(\displaystyle{ 8^{10}=2^{30}}\). Ostatecznie mamy więc:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}+i}{1-i} \right) ^{30}=2^{15}i}\)