Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (1+i) z^{6} + (2i-2) z^{3} -1 -i = 0}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ t=z^{3}}\) , policzyłem deltę i pierwiastki. Wyszły: \(\displaystyle{ -\sqrt{3} + i\sqrt(3)}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3} - i\sqrt(3)}\) . Od tego momentu nie wiem co dalej zrobić. \(\displaystyle{ t_{1}}\) i \(\displaystyle{ t_{2}}\) wychodzą kosmiczne ułamki, a potem jeszcze trzeba to znowu spierwiastkować.
\(\displaystyle{ (1+i) z^{6} + (2i-2) z^{3} -1 -i = 0}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ t=z^{3}}\) , policzyłem deltę i pierwiastki. Wyszły: \(\displaystyle{ -\sqrt{3} + i\sqrt(3)}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3} - i\sqrt(3)}\) . Od tego momentu nie wiem co dalej zrobić. \(\displaystyle{ t_{1}}\) i \(\displaystyle{ t_{2}}\) wychodzą kosmiczne ułamki, a potem jeszcze trzeba to znowu spierwiastkować.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, o 04:31 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Rozwiąż równanie
Dostałeś dwa równania, jedno z nich to:
\(\displaystyle{ -\sqrt{3} + i \sqrt{3} = z^3}\)
Możesz to przedstawić następująco:
\(\displaystyle{ z^3 = \sqrt{3} (-1+i)}\) .
Wystarczy zatem znaleźć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby \(\displaystyle{ -1+i}\) .
\(\displaystyle{ -\sqrt{3} + i \sqrt{3} = z^3}\)
Możesz to przedstawić następująco:
\(\displaystyle{ z^3 = \sqrt{3} (-1+i)}\) .
Wystarczy zatem znaleźć pierwiastki trzeciego stopnia z liczby \(\displaystyle{ -1+i}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Rozwiąż równanie
Nie do końca, bo \(\displaystyle{ -\sqrt{3} + i\sqrt(3)}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3} - i\sqrt(3)}\) to rozwiązania delty, nie \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Rozwiąż równanie
Liczę deltę, następnie pierwiastek z delty, czyli \(\displaystyle{ \sqrt{-6i}}\) . Tutaj otrzymuje te dwa wyniki. Nie jest to \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) .