Wyznacz w postaci algebraicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Aguli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2018, o 14:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podgorica

Wyznacz w postaci algebraicznej

Post autor: Aguli »

Proste zadanie, ale z racji iż mam problemy ze zrozumieniem odpowiedzi , to zapytam.
Obliczyć wartości wyrażeń(wynik w postaci algebraicznej)
\(\displaystyle{ $(1-i)^{12}$}\)
W odpowiedzi wychodzi że jest to\(\displaystyle{ -2^6}\) , mi jednak wychodzi 0, chyba że użyję wzoru skróconego mnożenia to wtedy wychodzi mi \(\displaystyle{ 2^6}\)
Chciałbym przypomnieć metodykę rozwiązywania tego typu zadań.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Wyznacz w postaci algebraicznej

Post autor: Janusz Tracz »

\(\displaystyle{ \left( 1-i\right)^{12}=\left( \left( 1-i\right)^2 \right)^6=\left( 1-2i-1\right)^6=2^6i^6=-2^6}\)
mi jednak wychodzi \(\displaystyle{ 0}\), chyba że użyję wzoru skróconego mnożenia to wtedy wychodzi mi \(\displaystyle{ 2^6}\)
odp \(\displaystyle{ 0}\) odpada z automatu bo znaczyło by to żę któryś ze składników musiał by być zerem czyli \(\displaystyle{ 1-i=0}\) co jest bzdurą.Co do wzoru skróconego mnożenia Przypominam że \(\displaystyle{ i^6=-1}\) wtedy wychodzi tak jak w odpowiedziach.
Chciałbym przypomnieć metodykę rozwiązywania tego typu zadań.
Nie nazywał bym tego metodyką. Metodyka to zastosowanie wzoru de Moivre'a. W tym przyadku mamy to szczęście że \(\displaystyle{ \arg\left( 1-i\right)=- \frac{\pi}{4}}\) dlatego po podniesieniu tej liczby do kwadratu dostajesz liczbę czysto urojoną o argumencie \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ