Znalezc i naszkicowac na plaszczyznie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

Znalezc i naszkicowac na plaszczyznie

Post autor: anios0025 »

Znalezc i naszkicowac na plaszczyznie zbiór \(\displaystyle{ \left\{ z \in \CC: Re ( \frac{z-1}{2z+1})=1 \right\}}\)
nie wiem jak sie zabrac za to.
z gory dzieki za pomoc
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Re: Znalezc i naszkicowac na plaszczyznie

Post autor: SidCom »

są dziesiątki tematów z tym na forum, ale dobra...podstaw
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Znalezc i naszkicowac na plaszczyznie

Post autor: janusz47 »

Podstawienie \(\displaystyle{ z = x+iy.}\)

Wyodrębnienie części rzeczywistej, mnożąc licznik i mianownik przez: \(\displaystyle{ (2x+1) -2iy}\)

Powinno wyjść równanie elipsy.
ODPOWIEDZ