Mam narysować coś takiego... Poniżej to, co dałem radę policzyć, tyle że nie wiem, czy to dobry kierunek, a jeśli dobry, to co dalej... Help?
\(\displaystyle{ \left\{ z \in C,\Re \left( \frac{1}{z} \right) \cdot \Im \left( \frac{1}{z} \right) <0\right\}}\)
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ \Re\left( \frac{1}{x+yi} \right) \cdot \Im \left( \frac{1}{x+yi} \right) < 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+yi} = \frac{x}{ x^{2}+ y^{2} } - \frac{yi}{x^{2}+ y^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{1}{z} \right) = \frac{x}{ x^{2}+ y^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \Im \left( \frac{1}{z} \right) = \frac{-y}{ x^{2}+ y^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{ x^{2}+ y^{2} } \cdot \frac{-y}{ x^{2}+ y^{2} } < 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-xy}{ (x^{2}+ y^{2})^{2} } < 0}\)
Jak to naszkicować na płaszczyźnie Gaussa?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2017, o 09:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Jak to naszkicować na płaszczyźnie Gaussa?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2018, o 15:00 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj nawiasów wbudowanych.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj nawiasów wbudowanych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Jak to naszkicować na płaszczyźnie Gaussa?
\(\displaystyle{ \frac{xy}{ (x^{2}+ y^{2})^{2} } > 0 \wedge z \neq 0\\dir3k pisze:\(\displaystyle{ \frac{-xy}{ (x^{2}+ y^{2})^{2} } < 0}\)
\\
xy>0\\
\\
\begin{cases} x>0 \\ y>0 \end{cases} \vee \begin{cases} x<0 \\ y<0 \end{cases}}\)