Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Czarteg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy

Równanie zespolone

Post autor: Czarteg »

\(\displaystyle{ (z-i)^6=\sqrt[3]{(2-i)^6}}\) zapisałem \(\displaystyle{ \sqrt[3]{(2-i)^6}=(2-i)^2}\) , a następnie \(\displaystyle{ (z-i)^3=2-i \vee (z-i)^3=-(2-i)}\) , ale gdy wymnażam te nawiasy nie wychodzi nic ciekawego, bo np. z pierwszego warunku \(\displaystyle{ z^3-3iz^2-3z+2i-2=0}\) .
ODPOWIEDZ