Witam, problem z dowodem następującej tezy:
\(\displaystyle{ \forall z,w \in \CC}\) oraz \(\displaystyle{ \forall \alpha \in \CC \setminus \RR : z=w \Leftrightarrow e^z = e^w \wedge e^{\alpha z} = e^{\alpha w}}\)
Czy mogłby mi to ktoś formalnie udowodnić?
Dowód równości dwóch liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedliska
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Dowód równości dwóch liczb zespolonych
Pierwszy sposób
Korzystamy z własności symbolu Eulera:
\(\displaystyle{ e^{z} = e^{x}(\cos(y) + i\sin(y))}\)
i różnowartościowości funkcji \(\displaystyle{ exp().}\)
Drugi sposób
Korzystamy z własności funkcji analitycznej \(\displaystyle{ f(z) = u(x,y) +iv(x,y),}\)
definiując funkcję \(\displaystyle{ exp(z)}\) jako rozwiązanie równania różniczkowego:
\(\displaystyle{ f'(z) = f(z)}\)
przy warunku początkowym:
\(\displaystyle{ f(0) = u(0,0) + i v(0,0) = 1.}\)
Korzystamy z własności symbolu Eulera:
\(\displaystyle{ e^{z} = e^{x}(\cos(y) + i\sin(y))}\)
i różnowartościowości funkcji \(\displaystyle{ exp().}\)
Drugi sposób
Korzystamy z własności funkcji analitycznej \(\displaystyle{ f(z) = u(x,y) +iv(x,y),}\)
definiując funkcję \(\displaystyle{ exp(z)}\) jako rozwiązanie równania różniczkowego:
\(\displaystyle{ f'(z) = f(z)}\)
przy warunku początkowym:
\(\displaystyle{ f(0) = u(0,0) + i v(0,0) = 1.}\)