Równanie zespolone i delta równa 0

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Cassandra19x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie zespolone i delta równa 0

Post autor: Cassandra19x »

Cześć, podczas rozwiązywania równania (w liczbach zespolonych):

\(\displaystyle{ z^{6} + 2iz^{3} -1 = 0 \\
w = z^{3} \\
w^2 + 2iw - 1 = 0}\)


dostaję deltę równą \(\displaystyle{ 0}\). Czyli teraz wystarczy podać trzy pierwiastki, które wyjdą z \(\displaystyle{ x = -\frac{b}{a}}\) i napisać, że to pierwiastki podwójne? Mam pewne wątpliwości, bo jak wiadomo z zasadniczego twierdzenia algebry takie równanie ma \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków, a tutaj \(\displaystyle{ n}\) wynosi \(\displaystyle{ 6}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Równanie zespolone i delta równa 0

Post autor: a4karo »

NA razie masz jeden podwójny. A potem musisz rozwiązać \(\displaystyle{ w=z^3}\), więc ten podwójny się "roztroi"
Awatar użytkownika
Cassandra19x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Re: Równanie zespolone i delta równa 0

Post autor: Cassandra19x »

Tak, to wiem. Ale jak sformułować odpowiedź ostatecznie (bo z pierwiastkowania takiego wyjdą trzy różne pierwiastki)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Równanie zespolone i delta równa 0

Post autor: a4karo »

Ale każdy z nich jest podwójny.
ODPOWIEDZ