Maksimum, minimum, punkt siodłowy

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nataliastudia94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2017, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Maksimum, minimum, punkt siodłowy

Post autor: nataliastudia94 »

Witam, proszę bardzo o pomoc w zadaniu:
"Znajdź minimum energii dla cząsteczki propanu w zależności od wartości kątów \(\displaystyle{ x,\ y}\) dla przedziału \(\displaystyle{ \left[-\pi,\pi\right]}\). Potencjał torsyjny obrotu wokół wiązania \(\displaystyle{ C(sp3)-C(sp3)}\) jest dany wzorem: \(\displaystyle{ E(x, y) = 1,6\big(1+ cos(3x)\big) + 1,6\big(1+cos(3y)\big)}\) ."

Rozwiązałam pochodne:
I pochodne:
\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial x} = -4,8sin(3x)}\)

\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial y} = -4,8sin(3y)}\)

II pochodne:
\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial x^{2}} = -14,4cos(3x)}\)

\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial xy} = 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial y^{2}} = -14,4cos(3y)}\)

\(\displaystyle{ \frac{\partial E}{\partial yx} = 0}\)

Teraz następuje problem, nie wiem czy mogę uznać, że (z I pochodnej):
\(\displaystyle{ sin(3x) = 0}\) , więc \(\displaystyle{ x = 60^\circ,\ 0^\circ}\) lub \(\displaystyle{ -60^\circ}\) ?
i tak samo w przypadku \(\displaystyle{ y}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2017, o 02:56 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całę wyrażenia matematyczne zapisuj w LaTeXu.
ODPOWIEDZ