Zbiór na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Zbiór na płaszczyźnie

Post autor: aolo23 »

Narysować \(\displaystyle{ \left\{ {z \in C: (z-i)^4 \in \RR }\right\}}\) , sam już się zamotałem. Co to ma wyjść?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 17:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Zbiór na płaszczyźnie

Post autor: liu »

Zbiór \(\displaystyle{ \{ z\in \mathbb{C} : z^4 \in \mathbb{R}\}}\) to zbiór takich liczb zespolonych, których czterokrotność argumentu (modulo \(\displaystyle{ \pi}\)) jest \(\displaystyle{ 0}\) . Zatem wyjdzie z tego taka "gwiazdka" z czterech prostych przesunięta względem początku układu współrzędnych (jeszcze to \(\displaystyle{ z\mapsto z-i}\) trzeba uwzględnić).
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Zbiór na płaszczyźnie

Post autor: aolo23 »

Mógłbyś mi przedstawić tok rozumowania jak do tego doszedłeś?
Podstawianie do \(\displaystyle{ 4}\) mam za sobą, raczej nic ciekawego to nie daje.
Postać trygonometryczna i do \(\displaystyle{ 4}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 17:05 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Aemilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 gru 2017, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Re: Zbiór na płaszczyźnie

Post autor: Aemilius »

Rozważ sobie na początek taki zbiór
\(\displaystyle{ \{z \in \mathbb C \mid z^4 \in \mathbb R \}}\)
Wyjdą Ci z tego takie warunki: \(\displaystyle{ \Re(z) = 0 \lor \Im(z) = 0 \lor \Re(z) = \Im(z) \lor \Re(z) = -\Im(z)}\)
Jaka będzie to wyglądało?
Teraz musisz uwzględnić jeszcze przesunięcie o \(\displaystyle{ i}\).
ODPOWIEDZ