Witam,
Czy \(\displaystyle{ u \left( x, y \right) = \cos x + 2y^{2}}\) może być częścią rzeczywistą funkcji holomorficznej \(\displaystyle{ f(z)}\) ?
Otóż korzystając ze wzorów C-R udało mi się obliczyć \(\displaystyle{ v(x , y ) = -4xy - y\sin x + C}\), ale nie widzę, aby coś z tego dalej wynikało.
Pozdrawiam
Czy u(x,y) może być częścią rzeczywistą funkcji holomorficzn
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Czy u(x,y) może być częścią rzeczywistą funkcji holomorf
Sprawdź, czy są spełnione warunki Cauchy-Riemanna:
\(\displaystyle{ u'_{|x}(x,y) = v'_{|y}(x,y),}\)
\(\displaystyle{ u'_{|y}(x,y) =-v'_{|x}(x,y).}\)
\(\displaystyle{ u'_{|x}(x,y) = v'_{|y}(x,y),}\)
\(\displaystyle{ u'_{|y}(x,y) =-v'_{|x}(x,y).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 22 sty 2015, o 03:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: eu
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Czy u(x,y) może być częścią rzeczywistą funkcji holomorf
Hmm, rzeczywiście nie są one spełnione. Założyłem, że skoro wyliczyłem z równań C-R \(\displaystyle{ v(x,y)}\) to warunki C-R będą automatycznie spełnione. Jak widać tak nie jest.
Dziękuję
Dziękuję
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Czy u(x,y) może być częścią rzeczywistą funkcji holomorf
Bez wyliczania funkcji \(\displaystyle{ v,}\) nietrudno udowodnić z warunków Cauchy'ego-Riemanna, że warunkiem koniecznym, żeby \(\displaystyle{ u(x, y)}\) była częścią rzeczywistą pewnej funkcji holomorficznej, jest
\(\displaystyle{ \Delta u \equiv 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ \Delta u = \frac{\partial^2 u}{(\partial x)^2} + \frac{\partial^2 u}{(\partial y)^2}.}\)
\(\displaystyle{ \Delta u \equiv 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ \Delta u = \frac{\partial^2 u}{(\partial x)^2} + \frac{\partial^2 u}{(\partial y)^2}.}\)