Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Witam, mam problem z tym zadaniem. Proszę o rozwiązanie dzielenia dwóch wielomianów.
\(\displaystyle{ W(z) = iz ^{3} + 2z - 1 + 3i, V (z) = z - 2i}\)
\(\displaystyle{ W(z) = iz ^{3} + 2z - 1 + 3i, V (z) = z - 2i}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2017, o 23:34 przez filipb, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomian
Wsk: \(\displaystyle{ W(z)=V(z)Q(z)+P(z)}\) . Którego stopnia będzie iloraz \(\displaystyle{ Q}\) , a którego stopnia reszta \(\displaystyle{ P}\) ?
Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Właśnie nie interesuje mnie rozwiązanie, ale samo dzielenie pisemne wielomianów w liczbach zespolonych. Rozwiązanie mam \(\displaystyle{ Q(z)=iz ^{2}-2z+2-4i, p(z)=7+7i.}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2017, o 23:21 przez filipb, łącznie zmieniany 1 raz.
Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Ja wiem jak się liczy w rzeczywistych. Mam problem w linijce gdzie mnoży się się \(\displaystyle{ (-2z) \cdot (z-2i).}\)
Wychodzi \(\displaystyle{ -2z ^{2}-4zi(?).}\)
Wychodzi \(\displaystyle{ -2z ^{2}-4zi(?).}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2017, o 00:34 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Tylko jak to później się dodaje\(\displaystyle{ 2z+4zi\ (?).}\) I jaki to daje wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomian
To znaczy, że masz problem nie z dzieleniem wielomianów, ale z operacjami na liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ 2z+4iz=(2+4i)z}\)
\(\displaystyle{ 2z+4iz=(2+4i)z}\)
Obliczyć ilorazy i reszty powstałe z dzielenia wielomianów.
Wielkie dzięki. Teraz już wszystko rozumiem.