Zapisz w postaci algebraicznej liczbę zespoloną
\(\displaystyle{ z= \frac{ ( \sqrt{3} -i )^{25} }{ (-1 + i)^{50} }}\)
korzystam z tego że
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-i\sin{x}\right)^{n} = \left( \cos{nx}-i\sin{nx}\right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left( -\cos{x}+i\sin{x}\right)^{n} =(-1)^n \left(\cos{nx}-i\sin{nx}\right)}\)
jednak wynik wychodzi mi niepoprawny
Dzieki za kazda odp.
Zapisz w postaci algebraicznej liczbę zespoloną z
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Zapisz w postaci algebraicznej liczbę zespoloną z
Wsk:
\(\displaystyle{ (-1 + i)^{50}=[(-1+i)^2]^{25}=(-2i)^{25}}\)
\(\displaystyle{ (-1 + i)^{50}=[(-1+i)^2]^{25}=(-2i)^{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 18 razy
Re: Zapisz w postaci algebraicznej liczbę zespoloną z
hmm ja to robilem (i licznik i mianownik) z de Moivre'a no i w mianowniku mam \(\displaystyle{ 2^{25} \cdot (-1)}\) bo kat wyszedl \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \cos - i\sin = -1}\) czyli mam chyba jakis blad bo u Cb jest zostanie to \(\displaystyle{ i}\) poza tym bedzzie z plusem?Belf pisze:Wsk:
\(\displaystyle{ (-1 + i)^{50}=[(-1+i)^2]^{25}=(-2i)^{25}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Szanuj de Moivre'a.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Szanuj de Moivre'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Zapisz w postaci algebraicznej liczbę zespoloną z
Po wymnożeniu licznika i mianownika przez: \(\displaystyle{ \left( -2i \right)}\) dostajesz:
\(\displaystyle{ z= \left( \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}\cdot i \right) ^{25}}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n} \left( \cos \left( n \alpha \right) + i\cdot \sin \left( n \alpha \right) \right)}\)
\(\displaystyle{ z= \left( \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}\cdot i \right) ^{25}}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n} \left( \cos \left( n \alpha \right) + i\cdot \sin \left( n \alpha \right) \right)}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.