Liczby zespolone - równania zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Cukiernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował: 16 razy

Liczby zespolone - równania zespolone

Post autor: Cukiernik »

3.Rozwiązać równania:
a)\(\displaystyle{ z^3+3z^2+3z=i-1}\)
dobra to widać że \(\displaystyle{ (z+3)^3=i}\) , ale co dalej, jak mam to rozpatrywać z tym \(\displaystyle{ =i}\) ?

b)\(\displaystyle{ z^2+(1-3i)z-2-i=0}\) co w takim wypadku?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Liczby zespolone - równania zespolone

Post autor: kerajs »

Cukiernik pisze:3.Rozwiązać równania:
a)\(\displaystyle{ z^3+3z^2+3z=i-1}\)
dobra to widać że \(\displaystyle{ \left( z+3 \right) ^3=i}\) , ale co dalej, jak mam to rozpatrywać z tym \(\displaystyle{ =i}\)?
Raczej widać:
\(\displaystyle{ \left( z+1 \right) ^3=i\\
z+1= \sqrt[3]{i}}\)

Na boku liczysz trzy wartości pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}= \sqrt[3]{\cos \left( \frac{ \pi }{2}+k2 \pi \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{2}+k2 \pi \right) }
=\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ k \frac{2 \pi }{3} \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{6}+ k \frac{2 \pi }{3} \right)}\)

....
....
a mając je możesz podać trzy rozwiązania pierwotnego równania.
....
....
Cukiernik pisze:\(\displaystyle{ z^2+ \left( 1-3i \right) z-2-i=0}\) co w takim wypadku?
wersja 1) Liczysz deltę
wersja 2) podstawiasz \(\displaystyle{ z=a+ib}\), upraszczasz i porównujesz części urojone i rzeczywiste obu stron równania
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ