2.Wykorzystując definicję oblicz pierwiastki zespolone równania:
a)\(\displaystyle{ x^2=4}\)
Czyli metodą delty wyjdzie \(\displaystyle{ x_1=-4}\) oraz \(\displaystyle{ x_2=0}\) czyli pierwiastek równania to \(\displaystyle{ x=-4+i0}\) ?
b)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\) jak mam rozumieć rozwiązywanie takiego przykładu w odniesieniu do wcześniejszego i jak to zrobić?
Jak później zaznaczyć pierwiastki takiego przykładu b) na płaszczyźnie zespolonej?
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgorzelec
- Podziękował: 16 razy
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
z delty wyjdzie:Cukiernik pisze:2.Wykorzystując definicję oblicz pierwiastki zespolone równania:
a) \(\displaystyle{ x^2=4}\)
Czyli metodą delty wyjdzie \(\displaystyle{ x_1=-4}\) oraz \(\displaystyle{ x_2=0}\) czyli pierwiastek równania to \(\displaystyle{ x=-4+i0}\) ?
\(\displaystyle{ x_1=-2 \vee x_2=2}\)
co można zapisać, skoro się upierasz, też tak:
\(\displaystyle{ x_1=-2 +i0 \vee x_2=2+i0}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{i}= \sqrt[3]{\cos \left( \frac{ \pi }{2}+k2 \pi \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{2}+k2 \pi \right) }Cukiernik pisze: b)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\) jak mam rozumieć rozwiązywanie takiego przykładu w odniesieniu do wcześniejszego i jak to zrobić?
=\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ k \frac{2 \pi }{3} \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{6}+ k \frac{2 \pi }{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ z_0=\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ 0 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{6}+ 0 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) =...\\
z_1=\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ 1 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{6}+ 1 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) =...\\
z_2=\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ 2 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) +i\sin \left( \frac{ \pi }{6}+ 2 \cdot \frac{2 \pi }{3} \right) =...}\)
Przejdź na postać algebraiczną, a jej część rzeczywista i urojona są współrzędnymi punktu z-et na płaszczyźnie zespolonej.Cukiernik pisze:Jak później zaznaczyć pierwiastki takiego przykładu b) na płaszczyźnie zespolonej?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 16:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgorzelec
- Podziękował: 16 razy
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
Masz rację, pomyliłem przykłady w tym a), natomiast w tym b).
Trzeba sprawdzać aż całość nie będzie większa od \(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0<k<2\pi}\)?
Zgadza się?
Czyli \(\displaystyle{ k}\) będzie \(\displaystyle{ 0,1,2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) już nie może bo będzie powyżej razem z \(\displaystyle{ + \pi /6}\)
Trzeba sprawdzać aż całość nie będzie większa od \(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0<k<2\pi}\)?
Zgadza się?
Czyli \(\displaystyle{ k}\) będzie \(\displaystyle{ 0,1,2}\) i \(\displaystyle{ 3}\) już nie może bo będzie powyżej razem z \(\displaystyle{ + \pi /6}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, o 20:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
Nie.Cukiernik pisze:Trzeba sprawdzać aż całość nie będzie większa od \(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0<k<2\pi}\)?
Zgadza się?
Czyli k będzie 0,1,2 i 3 już nie może bo będzie powyżej razem z \(\displaystyle{ + \pi /6}\)
Pierwiastek n-tego stopnia będzie miał n rozwiązań. Tyle też kolejnych liczb naturalnych należy wstawiać za k. Nawet jeśli tego nie wiesz, to i tak się zorientujesz, że ponownie wyliczasz uzyskane już wcześniej rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgorzelec
- Podziękował: 16 razy
Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
Właśnie to miałem na myśli że ze względu na okres będę powielał te same rozwiązania.
Mam jeszcze jedną prośbę, jest to w sumie za mała rzecz na osobny temat.
\(\displaystyle{ \overline{x+yi+i}}\)
Sprzężenie z 3 elementów.
Mam jeszcze jedną prośbę, jest to w sumie za mała rzecz na osobny temat.
\(\displaystyle{ \overline{x+yi+i}}\)
Sprzężenie z 3 elementów.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz post, który jest tuż wyżej?
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
\(\displaystyle{ x+yi + i=x+(y+1)i}\)
A teraz potrafisz napisać sprzężenie ?
A teraz potrafisz napisać sprzężenie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 lis 2017, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgorzelec
- Podziękował: 16 razy
Re: Liczby zespolone - pierwiastki zespolone równania
Tak, dzięki serdeczne.Belf pisze:\(\displaystyle{ x+yi + i=x+(y+1)i}\)
A teraz potrafisz napisać sprzężenie ?