Znaleźć liczbę zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wpzd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: wpzd »

Treść omawianego zadania (która znajdowała się wcześniej w tytule)
Znaleźć liczbę zespoloną z wiedząc że |z-1|=1 i arg(z-i)=0
Załóżmy że
\(\displaystyle{ |z-1|=1=w}\)
więc

\(\displaystyle{ \arg (z-i)=0=\varphi=\arg (w)}\)

\(\displaystyle{ w=|w|(cos(\varphi)+i \sin (\varphi))
\\w=|w|(cos(0)+i \sin (0))
\\w=|w|(1+0)
\\1=1?}\)


No i tym samym wróciłem do punktu wyjścia
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, o 13:52 przez wpzd, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Janusz Tracz »

Napisz poradnie treść zadania i określ swój problem póki co post jest niezrozumiały. Jest też rozbieżność z tematem w którym jest \(\displaystyle{ \arg\left( z-i\right)=0}\) a potem piszesz \(\displaystyle{ \arg\left( z-1\right)=0}\). Podejrzewam że chodzi o wyznaczenie liczb spełniających pewne warunki. I jeśli to miało by być coś w stylu

\(\displaystyle{ \begin{cases} |z-1|=1 \\ \arg(z-i)=0 \end{cases}}\)

To graficznie można na to spojrzeć i widać że \(\displaystyle{ z=1+i}\) będzie dobrym kandydatem.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Belf »

\(\displaystyle{ |z -1|=1}\) oznacza zbiór wszystkich liczb zespolonych, których odległość od liczby zespolonej:\(\displaystyle{ z_0=1}\) jest równa \(\displaystyle{ 1}\).

Są to zatem liczby zespolone leżące na okręgu o środku w punkcie : \(\displaystyle{ S(1;0)}\) i promieniu: \(\displaystyle{ r = 1}\).

Teraz spośród nich wybierasz tą, która spełnia warunek:\(\displaystyle{ Arg(z-1) = 0}\)
wpzd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Znaleźć liczbę zespoloną wiedząc, że |z-1|=1 i arg(z-i)=

Post autor: wpzd »

Na jakiej podstawie stwierdziliście że \(\displaystyle{ z=1+i}\) "będzie dobrym kandydatem"?

Jak powinienem sprawdzić co spełnia warunek \(\displaystyle{ Arg(z-1) = 0}\)?
Czy w związku z tym to jest równanie które powinienem rozwiązać?

\(\displaystyle{ z-1 = |z-1|(cos(0)+i*sin(0))}\)

Czy mam teraz obliczyć a i b liczby zespolonej? Tzn:
\(\displaystyle{ a+bi-1=\sqrt{(a+bi)^2+(-1)^2}(1+i)
\\a+bi-1=\sqrt{a^2+2abi-b^2+1}(1+i)}\)
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Belf »

Z liczb leżących na okręgu, który Ci opisalem, wybierz tą, której \(\displaystyle{ Arg=0}\)
i to jest rozwiązanie zadania.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Janusz Tracz »

Dalej nie wiadomo o co Ci chodzi. Nie pisz znaczków tylko pełne zdania.
Na jakiej podstawie stwierdziliście że \(\displaystyle{ z=1+i}\) "będzie dobrym kandydatem"?
Uznałem (Belf uznał inaczej) że chodzi Ci o takie zadanie:
"Jaka liczba zespolona spełnia układ?"
\(\displaystyle{ \begin{cases} |z-1|=1 \\ \arg(z-i)=0 \end{cases}}\)
Pierwszy z warunków przedstawia okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 1}\) i środku \(\displaystyle{ (1,0)}\)
A drugi warunek to półprosta o zerowym kącie nachylenia zaczepiona w \(\displaystyle{ i}\)
Częścią wspólną tych warunków jest \(\displaystyle{ z=1+i}\) co widać z rysunku a analitycznie można sprawdzić.
Jak powinienem sprawdzić co spełnia warunek \(\displaystyle{ Arg(z-1) = 0}\)?
To możesz sobie wyobrazić. To jest półprosta zaczepiona w \(\displaystyle{ 1}\) nachylona pod zerowym kątem.

PS Belf a skąd wiesz czy chodzi o \(\displaystyle{ \arg(z-1)}\) czy \(\displaystyle{ \arg(z-i)}\) ?
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Belf »

PS Belf a skąd wiesz czy chodzi o \(\displaystyle{ \arg(z-1)}\) czy \(\displaystyle{ \arg(z-i)}\) ?

Założyłem (być może niesłusznie ),że chodzi o tą samą liczbę: \(\displaystyle{ z - 1}\)
wpzd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 lis 2017, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: wpzd »

Ukryta treść:    
Wracając do zadania, faktycznie, szukałem rozwiązania z użyciem wzorów, tymczasem graficznie jest to banalne. Powyższa dyskusja była trochę chaotyczna, więc wstawiam rozwiązanie:

\(\displaystyle{ z=1+i}\)
AU
AU
cs6Smke.png (7.71 KiB) Przejrzano 485 razy
gdzie niebieska linia to \(\displaystyle{ arg(z-i)=0}\) a czerwona: \(\displaystyle{ |z-1|=1}\)
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Belf »

Sam wprowadziłeś chaos raz pisząc:\(\displaystyle{ arg(z-1)=0}\), drugi raz:\(\displaystyle{ arg(z-i)=0}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Znaleźć liczbę zespoloną

Post autor: Janusz Tracz »

wpzd, Teraz jest ok. Prawie... bo niebieska linia to nie linia a pół prosta która zaczyna się w punkcie \(\displaystyle{ (0,1)}\) i biegnie w prawo. Ale to szczegół, domyślam się że po prostu nie wiedziałeś jak wykreślić półprostą.
ODPOWIEDZ