Witam!
Czy we wzorze de Moivre'a mogę sobie przed funkcjami trygonometrycznymi wstawić minusy i nadal ten wzór będzie prawdziwy? Chodzi mi o na przykład (pomijam moduły):
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-i\sin{x}\right)^{n} = \left( \cos{nx}-i\sin{nx}\right) \\
\left( -\cos{x}+i\sin{x}\right)^{n} = \left(-\cos{nx}+i\sin{nx}\right)}\)
Przerobiłem parę przykładów z minusami w różnych miejscach i wydaje się to działać. Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na to pytanie, a momentami to upraszcza rachunki jak zamiast razy \(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\) mnożymy razy \(\displaystyle{ \frac{\pi }{4}.}\)
Pozdrawiam.
Wzór de Moivre'a a minusy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wzór de Moivre'a a minusy
Tu wzór działa bo:
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-\sin{x}\right)^{n} = \left( \cos{\left( -x\right) }+\sin{\left( -x\right) }\right)^{n} =\left( \cos{\left( -nx\right) }+\sin{\left( -nx\right) }\right)=\left( \cos{nx}-\sin{nx}\right)}\)
Edit:
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-\sin{x}\right)^{n} = \left( \cos{\left( -x\right) }+\sin{\left( -x\right) }\right)^{n} =\left( \cos{\left( -nx\right) }+\sin{\left( -nx\right) }\right)=\left( \cos{nx}-\sin{nx}\right)}\)
Edit:
Ostatnio zmieniony 23 lis 2017, o 09:34 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wzór de Moivre'a a minusy
Pierwsze tak
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-i\sin{x}\right)^{n} =\left( \cos{(-x)}+i\sin{(-x)}\right)^{n} = \left( \cos{(-nx)}+i\sin{(-nx)}\right)= \left( \cos{nx}-i\sin{nx}\right)}\)
Drugie w połowie
\(\displaystyle{ \left( -\cos{x}+i\sin{x}\right)^{n} =(-1)^n \left(\cos{x}-i\sin{x}\right)^n=(-1)^n \left(\cos{nx}-i\sin{nx}\right)=(-1)^{n+1}\left(-\cos{nx}+i\sin{nx}\right)}\)
EDIT: też poprawiłem błąd okulistyczny
\(\displaystyle{ \left( \cos{x}-i\sin{x}\right)^{n} =\left( \cos{(-x)}+i\sin{(-x)}\right)^{n} = \left( \cos{(-nx)}+i\sin{(-nx)}\right)= \left( \cos{nx}-i\sin{nx}\right)}\)
Drugie w połowie
\(\displaystyle{ \left( -\cos{x}+i\sin{x}\right)^{n} =(-1)^n \left(\cos{x}-i\sin{x}\right)^n=(-1)^n \left(\cos{nx}-i\sin{nx}\right)=(-1)^{n+1}\left(-\cos{nx}+i\sin{nx}\right)}\)
EDIT: też poprawiłem błąd okulistyczny
Ostatnio zmieniony 22 lis 2017, o 22:10 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 lut 2016, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 12 razy
Re: Wzór de Moivre'a a minusy
Jejku, w jak banalny sposób można to sprawdzić. Robienie tak dużej ilości zadań nie służy mi zbyt dobrze, jeszcze \(\displaystyle{ i}\) we wzorze zgubiłem, ale widzę, że jak wszyscy Poprawiam błąd w swoim poście. Dziękuję za pomoc.