Witam. Mam problem z równaniem:
\(\displaystyle{ x^{2} - (2+i)x - 1 + i7 = 0}\)
Obliczam deltę i pierwiastek z niej wychodzi:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{7 - 24i}}\)
Z tego można wyznaczyć:
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{2 + i - \sqrt{7 - 24i} }{2}\\
x_{2} = \frac{2 + i + \sqrt{7 - 24i} }{2}}\)
Powinny wyjść 2 rozwiązania:
\(\displaystyle{ 3-1, -1+2i}\)
Ale nie mam pojęcia jak do nich dojść. Ktoś potrafi pomóc?
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 23:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 23:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Re: Rozwiąż równanie
Rzeczywiście można było tutaj zastosować wzór skróconego mnożenia. Ciekawi mnie jeszcze jak rozwiązać równanie z wielomianami.
W równaniu:
\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+4=0}\)
podstawiam:
\(\displaystyle{ x^{2}=t \\ t_{1}= \frac{3-i \sqrt{7} }{2} = 0 \vee t_{2}= \frac{3+i \sqrt{7} }{2} \\ x^{2} - \frac{3-i \sqrt{7} }{2}=0 \vee x^{2} - \frac{3+i \sqrt{7} }{2}=0\\ \sqrt{\Delta} = \sqrt{6-2i \sqrt{7}}\)
A tego już chyba tak wzorem skróconego mnożenia się nie wyprowadzi...
W równaniu:
\(\displaystyle{ x^{4}-3x ^{2}+4=0}\)
podstawiam:
\(\displaystyle{ x^{2}=t \\ t_{1}= \frac{3-i \sqrt{7} }{2} = 0 \vee t_{2}= \frac{3+i \sqrt{7} }{2} \\ x^{2} - \frac{3-i \sqrt{7} }{2}=0 \vee x^{2} - \frac{3+i \sqrt{7} }{2}=0\\ \sqrt{\Delta} = \sqrt{6-2i \sqrt{7}}\)
A tego już chyba tak wzorem skróconego mnożenia się nie wyprowadzi...
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy