Przekształcenie modułu liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Przekształcenie modułu liczby zespolonej

Post autor: shreder221 »

Dzień dobry
Mógłby mi ktoś wyjaśnić przekształcenie
\(\displaystyle{ \frac{\left| 1+it\right| }{\left| 1-it\right| }= \frac{ \sqrt{1+ t^{2} } }{ \sqrt{1+t ^{2}} }}\)

Gdzie i jest oczywiście jednostką urojoną a t jakimś parametrem?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22209
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przekształcenie modułu liczby zespolonej

Post autor: a4karo »

Jeżeli \(\displaystyle{ t}\) jest liczbą rzeczywistą, to tak jest. Przeczytaj sobie definicję modułu.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Przekształcenie modułu liczby zespolonej

Post autor: shreder221 »

pfff Jak zwykle ślepy jestem ;( Dziękuję
ODPOWIEDZ