Pierwiastki równania zespolonego.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
superhiro2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mt moon
Podziękował: 7 razy

Pierwiastki równania zespolonego.

Post autor: superhiro2 »

Mam do rozwiązania:
\(\displaystyle{ (8z + 1 - i) ^{2} - 2 ^{7} iz ^{4} = 0}\)
Dalej po pomnożeniu:
\(\displaystyle{ 64 i z ^{4} - 32 z ^{2} - 8(1 - i) z + i = 0}\)
Niestety podstawienie \(\displaystyle{ z ^{2} =t}\) tu nie zadziała.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pierwiastki równania zespolonego.

Post autor: a4karo »

Przedstaw \(\displaystyle{ 2^7i}\) jako kwadrat pewnej liczby zespolonej i zastosuj wzór na różnice kwadratów.
ODPOWIEDZ