Rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
britneyspears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 lis 2015, o 09:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy

Rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: britneyspears »

Cześć,

Mam problem z zadaniem, które muszę rozwiązać na następne zajęcia. Brzmi tak:
Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających podany warunek:
\(\displaystyle{ |z-1+3i| \le 3 ~ \vee ~ Rez \cdot Imz >0}\)

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób narysować tę drugą część (\(\displaystyle{ Rez \cdot Imz >0}\)). Poradziłem już sobie z pierwszą częścią i narysowałem ją tak: (miało wyjść koło, tak dla jasności )
AU
AU
cBWey9L.jpg (19.04 KiB) Przejrzano 110 razy
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: janusz47 »

Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \textbf C}\), co oznacza warunek: \(\displaystyle{ Re(z)\cdot Im(z) >0 ?}\)

Co powiemy o punktach brzegowych narysowanego koła? Czy mogą leżeć na osiach \(\displaystyle{ Re, Im?}\)
ODPOWIEDZ