znalezc rozklad na nierozkladalne czynniki zespolone wielomi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
poozy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 gru 2016, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

znalezc rozklad na nierozkladalne czynniki zespolone wielomi

Post autor: poozy »

\(\displaystyle{ V(x)= x^{4} +4 x^{3} +4 x^{2} +1}\)

wiem,że gdy znajdę pierwszy pierwiastek to jego sprzężenie tez jest pierwiastkiem ale nie mam pojęcia jak znaleźć ten pierwszy :<
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

znalezc rozklad na nierozkladalne czynniki zespolone wielomi

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ V(x)= x^{4} +4 x^{3} +4 x^{2} +1=(x(x+2))^2-i^2}\)
ODPOWIEDZ