Wyliczyć \(\displaystyle{ \Re(z^n)}\) oraz \(\displaystyle{ Im(z^n)}\) dla \(\displaystyle{ z=a+ib}\)Wskazówka: skorzstaj ze wzoru Newtona.
Rozpisałem to w ten sposób
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n\choose k}a^{n-k}ib^{k}}\)
Teraz należy wyciągnąć część rzeczywistą i urojoną. Z tym mam problem. Czy mógłby ktoś mnie naprowadzić?
Część rzeczywista i urojona liczby z do n potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Re: Część rzeczywista i urojona liczby z do n potęgi
1. \(\displaystyle{ i}\) podnosi też do potęgi : \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n\choose k}a^{n-k}(ib)^{k}}\)
2. Zobacz że dowolna potęga \(\displaystyle{ i}\) może mieć tylko jedną z czterech wartości : \(\displaystyle{ 1,i,-1,-i}\). I powtarzają się one cyklicznie.
3. Żeby to zapisać w jakiejść bardziej zwięzłej formie, to trzeba będzie chyba rozbić na przypadek gdy \(\displaystyle{ n = 2k}\) i \(\displaystyle{ n = 2k + 1}\) dla \(\displaystyle{ k \in \NN}\)
2. Zobacz że dowolna potęga \(\displaystyle{ i}\) może mieć tylko jedną z czterech wartości : \(\displaystyle{ 1,i,-1,-i}\). I powtarzają się one cyklicznie.
3. Żeby to zapisać w jakiejść bardziej zwięzłej formie, to trzeba będzie chyba rozbić na przypadek gdy \(\displaystyle{ n = 2k}\) i \(\displaystyle{ n = 2k + 1}\) dla \(\displaystyle{ k \in \NN}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 lip 2015, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Część rzeczywista i urojona liczby z do n potęgi
Dziękuję. Rzeczywiście takie rozbicie prowadzi do poprawnej odpowiedzi.