Dzielenie wilomianów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wiktor363
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 paź 2017, o 13:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy

Dzielenie wilomianów

Post autor: wiktor363 »

Mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x+1) ^{m}-x^{m}-1}\). Mamy określić dla jakich \(\displaystyle{ m\in\NN}\) będzie on podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2}+x+1}\).

Moja próba rozwiązania:
Najpierw określamy pierwiastki \(\displaystyle{ x^{2}+x+1}\):

\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-1+ \sqrt{3} i}{2} , x _{1}+1= \frac{1+ \sqrt{3} i}{2} \\
x _{2}= \frac{-1- \sqrt{3} i}{2} , x _{2}+1= \frac{1- \sqrt{3} i}{2}}\)

Czyli:
\(\displaystyle{ x _{1}=e ^{ \frac{2 \pi i}{3} } , x _{1}+1=e ^{ \frac{\pi i}{3} } \\
x _{2}=e ^{ \frac{4 \pi i}{3} } , x _{2}+1=e ^{ \frac{5 \pi i}{3} }}\)


Wtedy
\(\displaystyle{ e ^{ \frac{\pi i m}{3} }-e ^{ \frac{2 \pi i m}{3} }=e ^{0} \wedge e ^{ \frac{5 \pi i m}{3} }-e ^{ \frac{4 \pi i m}{3} }=e ^{0}}\)

A z tego wychodziłoby że m to zero (a takie rozwiązanie nie ma chyba sensu), czy ktoś mógłby zerknąć i ocenić poprawność, albo podać lepsze rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, o 21:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Dzielenie wilomianów

Post autor: kerajs »

wiktor363 pisze:Wtedy
\(\displaystyle{ e ^{ \frac{\pi i m}{3} }-e ^{ \frac{2 \pi i m}{3} }=e ^{0} \wedge e ^{ \frac{5 \pi i m}{3} }-e ^{ \frac{4 \pi i m}{3} }=e ^{0}}\)
Niech \(\displaystyle{ t=e ^{i \frac{m \pi }{3} } \wedge m \in \NN \setminus \left\{ 0,1\right\}}\) wówczas układ ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} t-t^2=1 \\ t^5-t^4=1 \end{cases}}\)
i dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ t_1=e ^{i \frac{ \pi }{3} } \vee t_2=e ^{i \frac{5 \pi }{3} }}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ e ^{i \frac{m \pi }{3} }=e ^{i \frac{ \pi }{3} } \vee e ^{i \frac{m \pi }{3} }=e ^{i \frac{5 \pi }{3} }}\)
\(\displaystyle{ m \in \left\{ \not 1,7,13,19,25,...,6k+1,...\right\} \vee m \in \left\{ 5,11,17,23,29,...,6k-1,...\right\}}\)

PS
Sam zdecyduj czy \(\displaystyle{ m=0}\) oraz \(\displaystyle{ m=1}\) są rozwiązaniami tego zadania.
ODPOWIEDZ