Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory liczb.
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory liczb.
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} < arg(z-1+2i) < \pi}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory liczb.
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} < arg(z-(1-2i)) < \pi}\)
a)
Szukany obszar otrzymasz przez przesuniecie obszaru \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} < arg(z) < \pi}\) o wektor \(\displaystyle{ 1-2i}\)
b)
\(\displaystyle{ z=a+ib\\
\frac{ \pi }{4} < arg(a+ib-1+2i) < \pi \\
\begin{cases} b+2>0 \\ b+2>a-1 \end{cases}}\)
a)
Szukany obszar otrzymasz przez przesuniecie obszaru \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} < arg(z) < \pi}\) o wektor \(\displaystyle{ 1-2i}\)
b)
\(\displaystyle{ z=a+ib\\
\frac{ \pi }{4} < arg(a+ib-1+2i) < \pi \\
\begin{cases} b+2>0 \\ b+2>a-1 \end{cases}}\)