Oblicz i zapisz w postaci algebraicznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kamiloks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Oblicz i zapisz w postaci algebraicznej

Post autor: kamiloks »

Cześć proszę kogoś na naprowadzenie mnie bo nie wiem co robić dalej
Przykład jest taki:

\(\displaystyle{ \left( \frac{1 - \sqrt{3}i }{1 + i} \right) ^{12}}\)

wiem że trzeba pozbyć się ułamka mnożąc przez sprzężenie mianownika

\(\displaystyle{ \frac{1 - \sqrt{3}i }{1 + i} \cdot \frac{1 - i}{1 - i} = \frac{1 - i - \sqrt{3} - \sqrt{3}i }{2}}\)

I dalej nie wiem jak to postawić pod wzór moivre'a
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oblicz i zapisz w postaci algebraicznej

Post autor: a4karo »

Zamień licznik i mianownik na postać trygonometryczną
ODPOWIEDZ