Pierwiastek liczby zespolonej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Pierwiastek liczby zespolonej
\(\displaystyle{ (a+ib)^2=5-i12 \ \ \ \wedge \ \ a,b \in \RR \\
\begin{cases}a^2-b^2=5 \\ 2ab=-12 \end{cases} \\
a^4-36=5a^2\\
(a^2-9)(a^2+4)=0\\
\begin{cases} a=3 \\ b=-2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-3 \\ b=2 \end{cases}}\)
\begin{cases}a^2-b^2=5 \\ 2ab=-12 \end{cases} \\
a^4-36=5a^2\\
(a^2-9)(a^2+4)=0\\
\begin{cases} a=3 \\ b=-2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-3 \\ b=2 \end{cases}}\)