Cześć.
Mam problem z liczbami zespolonymi, przykładem jest zadanie wyznacz wektor, argument, postać trygonometryczną i wykładniczą.
Ogólnie potrafię to wszystko zrobić lecz mam wyjątki takie, że nie wiem jak wyliczyć te zadania :
a) \(\displaystyle{ z=-1}\)
b) \(\displaystyle{ z=- \sqrt{2} +i \sqrt{2}}\)
W podpunkcie a mam pytanie aby się upewnić że mam dobry wynik:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{1}}\)
\(\displaystyle{ argz = \pi}\)
Postać trygonometryczna : \(\displaystyle{ z= \sqrt{1} (\cos \pi +i\sin \pi )}\)
Postać wykładnicza: \(\displaystyle{ z= \sqrt{1}e ^{i \pi }}\)
W podpunkcie b \(\displaystyle{ \cos \phi = -\frac12}\) a \(\displaystyle{ \sin \phi=\frac12}\) , w takim wypadku nigdzie się nie spotykają i nie da się wyliczyć \(\displaystyle{ \phi,}\) znowu robię coś nie tak?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Liczby zespolone brak rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 paź 2017, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
Liczby zespolone brak rozwiązań
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Liczby zespolone brak rozwiązań
Dla liczby zespolonej:
- \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
- \(\displaystyle{ \text{Arg}\;z=\varphi=\begin{cases}\arctg\frac{b}{a},\quad\quad\quad\!\mbox{gdy}\quad a>0 \\
\arctg}\frac{b}{a}+\pi,\quad\mbox{gdy}\quad a< 0\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 paź 2017, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
Liczby zespolone brak rozwiązań
Czyli korzystając z Twojego wzoru w tym wypadku:
\(\displaystyle{ z=- \sqrt{2} +i \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Arg z = arc tg \pi -1}\)
Jak to wyszukać na wykresie tangesa?
\(\displaystyle{ z=- \sqrt{2} +i \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Arg z = arc tg \pi -1}\)
Jak to wyszukać na wykresie tangesa?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Liczby zespolone brak rozwiązań
a.
Jeśli narysujemy w płaszczyźnie Gaussa wektor \(\displaystyle{ z =[-1, 0]}\) to co stwierdzimy?
Jego długość wynosi \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x^2+y^2} = \sqrt{(-1)^2 +0^2}= 1.}\)
Tworzy on z wektorem \(\displaystyle{ \vec{e}_{1} = [1, 0]}\) ( licząc od tego wektora i posuwając się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) - kąt \(\displaystyle{ \pi}\).
Co wynika również z rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix} \cos (\phi)=\frac{x}{|z|} =\frac{-1}{1}=-1\\ \sin (\phi) = \frac{y}{|z|} = \frac{0}{1}= 0\end{matrix} \right.}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ z = -1 = -1 + 0\cdot i = 1\cdot [\cos (\pi) +i \cdot \sin (\pi)] = 1\cdot e^{i\cdot \pi}.}\)
b.
Rozumując podobnie, przedstaw: postać graficzną, trygonometryczną i wykładniczą liczby zespolonej \(\displaystyle{ z = -\sqrt{2} +i\cdot \sqrt{2}.}\)
Jeśli narysujemy w płaszczyźnie Gaussa wektor \(\displaystyle{ z =[-1, 0]}\) to co stwierdzimy?
Jego długość wynosi \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x^2+y^2} = \sqrt{(-1)^2 +0^2}= 1.}\)
Tworzy on z wektorem \(\displaystyle{ \vec{e}_{1} = [1, 0]}\) ( licząc od tego wektora i posuwając się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara) - kąt \(\displaystyle{ \pi}\).
Co wynika również z rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{matrix} \cos (\phi)=\frac{x}{|z|} =\frac{-1}{1}=-1\\ \sin (\phi) = \frac{y}{|z|} = \frac{0}{1}= 0\end{matrix} \right.}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ z = -1 = -1 + 0\cdot i = 1\cdot [\cos (\pi) +i \cdot \sin (\pi)] = 1\cdot e^{i\cdot \pi}.}\)
b.
Rozumując podobnie, przedstaw: postać graficzną, trygonometryczną i wykładniczą liczby zespolonej \(\displaystyle{ z = -\sqrt{2} +i\cdot \sqrt{2}.}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 paź 2017, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
Liczby zespolone brak rozwiązań
janusz47
W rozwiązaniu zapisane mam dobrze, czyli 1 zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{1}}\)
Tylko tutaj taki błąd popełniłem.
Dzięki wszystkim, już mam wszystko dobrze.
Przez nieuwagę w b) \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) , a prawidłowy to \(\displaystyle{ \left| z\right| = 2}\)
Jeszcze raz dzięki wielkie.
W rozwiązaniu zapisane mam dobrze, czyli 1 zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{1}}\)
Tylko tutaj taki błąd popełniłem.
Dzięki wszystkim, już mam wszystko dobrze.
Przez nieuwagę w b) \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) , a prawidłowy to \(\displaystyle{ \left| z\right| = 2}\)
Jeszcze raz dzięki wielkie.