Witam.
Mam do rozwiązania takie równanie. Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem.
Robię tak:
\(\displaystyle{ \left| z \right| ^{2} - \overline{z} + z^2 = 0 + 3i \\
\left( \sqrt{x^2+y^2} \right)^2 - x-iy+x^2+2xiy-y^2=0+3i \\
x^2+y^2-x-iy+x^2+2xiy-y^2=0+3i}\)
Teraz porównuję:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x^2-x=0 \\ 2xy-y=3 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyznaczam \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x(2x-1)=0}\)
To: \(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Wstawiam do drugiego równania:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{1}{2}y - y = 3}\)
to:
\(\displaystyle{ 0=3}\) ?? Dobrze to zrobiłem>?
Rozwiązać równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Rozwiązać równanie.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{x^2+y^2} \right)^2 - x \red + \black iy+x^2+2xiy-y^2=0+3i}\)deyna18 pisze:W
\(\displaystyle{ \left| z \right| ^{2} - \overline{z} + z^2 = 0 + 3i}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{x^2+y^2} \right)^2 - x-iy+x^2+2xiy-y^2=0+3i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Rozwiązać równanie.
Dlaczego tutaj \(\displaystyle{ +}\) jak to jest sprzężenie.
\(\displaystyle{ z=x+iy \\
\overline{z} = x-iy}\)
??
\(\displaystyle{ z=x+iy \\
\overline{z} = x-iy}\)
??
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: To nie jest "spszęrzenie".
Powód: To nie jest "spszęrzenie".