Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ \left\{ z \in C,\left| iz - 2\right| \le 6; Arg z< \frac{7 \pi }{6} \right\}}\)
Problem stanowi dla mnie pierwsza część, zatrzymałem się w momencie:
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}- (y+2)^{2} } \le 6}\)
jak wyeliminować minus w środku pierwiastka?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej.
Re: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej.
Już rozpisuję.
\(\displaystyle{ \left| i(x+iy)-2\right| \le 6}\)
\(\displaystyle{ \left| xi-y-2\right| \le 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ (-y-2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
i teraz wyłączyłem minus przed nawias liczb rzeczywistych
\(\displaystyle{ \sqrt{-(y+2)^{2} + x^{2} } \le 6}\)
i zamiana miejscami pod pierwiastkiem
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}- (y+2)^{2} } \le 6}\)
\(\displaystyle{ \left| i(x+iy)-2\right| \le 6}\)
\(\displaystyle{ \left| xi-y-2\right| \le 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ (-y-2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
i teraz wyłączyłem minus przed nawias liczb rzeczywistych
\(\displaystyle{ \sqrt{-(y+2)^{2} + x^{2} } \le 6}\)
i zamiana miejscami pod pierwiastkiem
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}- (y+2)^{2} } \le 6}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej.
\(\displaystyle{ \left| iz-2\right|=\left| i\right| \cdot \left| z- \frac{2}{i} \right|=\left| z+2i\right|}\)
Więc \(\displaystyle{ \left| z+2i\right| \le 6}\) już powinieneś rozpoznać. jest to koło o środku \(\displaystyle{ -2i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 6}\). Drugi warunek to ograniczenie na kąt.
Co do Twojego rozwiązanie błąd jest tu
\(\displaystyle{ \sqrt{ (-y-2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\red{-}(y+2)^{2} + x^{2} } \le 6}\)
przecież \(\displaystyle{ (-y-2)^{2}=(y+2)^2}\) więc powinno być
\(\displaystyle{ \sqrt{ (y+2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
Więc \(\displaystyle{ \left| z+2i\right| \le 6}\) już powinieneś rozpoznać. jest to koło o środku \(\displaystyle{ -2i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 6}\). Drugi warunek to ograniczenie na kąt.
Co do Twojego rozwiązanie błąd jest tu
\(\displaystyle{ \sqrt{ (-y-2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\red{-}(y+2)^{2} + x^{2} } \le 6}\)
przecież \(\displaystyle{ (-y-2)^{2}=(y+2)^2}\) więc powinno być
\(\displaystyle{ \sqrt{ (y+2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej.
Dodam od siebie, że ostatecznieJanusz Tracz pisze: przecież \(\displaystyle{ (-y-2)^{2}=(y+2)^2}\) więc powinno być
\(\displaystyle{ \sqrt{ (y+2)^{2}+ x^{2} } \le 6}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + (y+2)^{2} \leq 6^2,}\)
co opisuje koło.