Dla podanej liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\) podać najmniejszą taką liczbę całkowitą dodatnią \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ (z+1)^n}\) jest liczbą rzeczywistą dodatnią.
\(\displaystyle{ a) z=\frac{\sqrt3}{2}+\frac{i}{2}}\).
Zadania z innymi przykładami robię tak: zamieniam \(\displaystyle{ (z+1)}\) na postać trygonometryczną i następnie patrzę dla jakiego \(\displaystyle{ n}\) spełnione będą warunki zadania. Zawsze tak wychodzi.
Jednak w tym przykładzie nie potrafię znaleźć argumentu...
Wychodzi mi, że
\(\displaystyle{ sin \phi=\frac{\sqrt{2-\sqrt3}}{2}}\)
Można jakoś dojść jaki to jest kąt w radianach? A może inna metoda na to zadanie?
Postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Postać trygonometryczna
To jest jedna z "częstszych" "niestandardowych" wartości - wypada to wiedzieć lub szacować i obliczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Postać trygonometryczna
Ze wzoru na kosinus podwojonego argumentu:
\(\displaystyle{ \cos(30^{o})= \cos(2\cdot 15^{o}) = 1 - 2\sin^2(15^{o}).}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} = 1 -2\sin^2(15^{o}),}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2(15^{o})= 1 - \frac{\sqrt{3}}{2},}\)
\(\displaystyle{ \sin^2(15^{o}) = \frac{1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{4},}\)
\(\displaystyle{ \sin(15^{o}) = \frac{\sqrt{2 - \sqrt{3}}}{2}.}\).
\(\displaystyle{ \cos(30^{o})= \cos(2\cdot 15^{o}) = 1 - 2\sin^2(15^{o}).}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} = 1 -2\sin^2(15^{o}),}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2(15^{o})= 1 - \frac{\sqrt{3}}{2},}\)
\(\displaystyle{ \sin^2(15^{o}) = \frac{1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{4},}\)
\(\displaystyle{ \sin(15^{o}) = \frac{\sqrt{2 - \sqrt{3}}}{2}.}\).
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2017, o 19:58 przez janusz47, łącznie zmieniany 2 razy.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Postać trygonometryczna
Albo \(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\sin\left(45^{\circ}-30^{\circ}\right)=...}\) z wzoru na sinus różnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Postać trygonometryczna
Z tego wzoru otrzymujemy inną postać wartości sinusa piętnastu stopni.
\(\displaystyle{ \sin(15^{o}) = \frac{\sqrt{6} -\sqrt{2}}{4}.}\)
Postacie są równoważne ale to wymaga przekształceń.
\(\displaystyle{ \sin(15^{o}) = \frac{\sqrt{6} -\sqrt{2}}{4}.}\)
Postacie są równoważne ale to wymaga przekształceń.