Miejsce geometryczne z kwadratem liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
norbertc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 gru 2015, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Miejsce geometryczne z kwadratem liczby zespolonej

Post autor: norbertc »

Witam!
Mam następujący problem:
Znaleźć miejsce geometryczne liczby zespolonej spełniającej następujący warunek:
\(\displaystyle{ \left|z^{2}+2z\right|=2}\)
Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Miejsce geometryczne z kwadratem liczby zespolonej

Post autor: Janusz Tracz »

Co rozumiesz przez pojęcie "miejsce geometryczne liczby zespolonej"? Każda liczba leżąca na krzywej o równaniu \(\displaystyle{ \left( x^2-y^2+2x\right)^2+\left( 2xy+2y\right)^2=4}\) spełnia taki warunek.
ODPOWIEDZ