Rozwiązać równanie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

Witam.
Mam do rozwiązania takie równanie:
Mógłby ktoś zerknąć czy dobrze to robię?

\(\displaystyle{ z ^{2}- \left| z \right| ^{2} +i \cdot \Re\left( z\right) =-4 \cdot \overline{z}}\)

\(\displaystyle{ x+iy-\left( \sqrt{x^2+y^2} \right)^2 +i \cdot x=-4 \cdot x-iy}\)

Wychodzę na coś takiego.

\(\displaystyle{ x+iy-x^2+y^2 +ix=-4x-iy}\)

Przenoszę \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ iy}\) na prawo trochę redukując to równanie.

\(\displaystyle{ -x^2+y^2 +ix=-3x}\)

I teraz porównuje rzeczywiste do rzeczywistych i urojone do urojonych? :

Dostaję takie równanie:

\(\displaystyle{ -x^2+y^2=-3x}\)
\(\displaystyle{ ix=0}\)

I dalej nie wiem jak. Dobrze jest do tego momentu?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 14:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: Pakro »

Pierwszego \(\displaystyle{ z}\) nie podnioslłes do kwadratu. Nie wymnożyłeś tego \(\displaystyle{ \overline{z}}\) przez \(\displaystyle{ -4}\).
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

\(\displaystyle{ z ^{2}- \left| z \right| ^{2} +i \cdot \Re\left( z\right) =-4 \cdot \overline{z}}\)

\(\displaystyle{ x^2+2x-y-\left( \sqrt{x^2+y^2} \right)^2 +i \cdot x=-4 \cdot (x-iy)}\)

Wychodzę na coś takiego.

\(\displaystyle{ x^2+2x-y-x^2+y^2 +ix=-4x+4iy}\)

Przenoszę \(\displaystyle{ 2x}\) na prawo trochę redukując to równanie i \(\displaystyle{ x^2}\) się skracają.

\(\displaystyle{ -y+y^2 +ix=-6x+4iy}\)

I teraz porównuje rzeczywiste do rzeczywistych i urojone do urojonych? :

Dostaję takie równanie:

\(\displaystyle{ -y+y^2=-6x \\
ix=4iy}\)


I dalej nie wiem jak. Dobrze jest do tego momentu?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: Benny01 »

\(\displaystyle{ z ^{2}- \left| z \right| ^{2} +i \cdot \Re\left( z\right) =-4 \cdot \overline{z} \\
x^2+2ixy-y^2-x^2-y^2+ix=-4x+4iy \\
-2y^2+2ixy+ix+4x-4iy=0 \\
-2y^2+4x+i(2xy+x-4y)=0 \\
\begin{cases} y^2=2x \\ 2xy+x-4y=0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 14:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

Teraz z równania \(\displaystyle{ y^2=2x}\) musimy wyliczyć \(\displaystyle{ y^2}\) ?
Jak to zrobić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: a4karo »

Przecież masz \(\displaystyle{ x}\) z pierwszego równania
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

z pierwszego \(\displaystyle{ x=- \frac{y^2}{2}}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: a4karo »

Nie. Masz aż takie problemy z podstawami algebry?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: Premislav »

Jeśli masz aż takie problemy z podstawami algebry, to polecam książkę Aleksieja Iwanowicza Kostrikina
Wstęp do algebry. Podstawy algebry - w sam raz na nadrobienie braków ze szkoły. xDDD

Moim zdaniem to zadanie ładniej wychodzi w postaci wykładniczej, tj. wstawiamy
\(\displaystyle{ z=re^{it}, r>0, t in [0,2pi)}\), wtedy \(\displaystyle{ \bar{z}=re^{-it}, \ Re(z)=r\cos(t), |z|=r}\)
i tak dalej...
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

Benny01 pisze:\(\displaystyle{ z ^{2}- \left| z \right| ^{2} +i \cdot Re\left( z\right) =-4 \cdot \overline{z}}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ixy-y^2-x^2-y^2+ix=-4x+4iy}\)
\(\displaystyle{ -2y^2+2ixy+ix+4x-4iy=0}\)
\(\displaystyle{ -2y^2+4x+i(2xy+x-4y)=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2=2x \\ 2xy+x-4y=0 \end{cases}}\)

Mógłby ktoś mi pomóc jak rozwiązać to dalej? jak rozwiązać ten układ równań?
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: PoweredDragon »

Robisz równanie sześcienne zmiennej y
\(\displaystyle{ x = \frac{y^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y^3+\frac{1}{2}y^2-4y = 0}\)
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

Czyli:

\(\displaystyle{ y^3+ \frac{1}{2}^2 y - 4y = 0 \\
y(y^2 + \frac{1}{2} y - 4) = 0}\)


To \(\displaystyle{ y}\) z przed nawiasu \(\displaystyle{ y_1=0}\) a z nawiasu wyliczamy deltę.

\(\displaystyle{ \delta= \frac{1}{4}-4 \cdot 1-4= \frac{65}{4}}\) ?

To:

\(\displaystyle{ y_2= \frac{- \frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{65}{4} } }{2}}\)

\(\displaystyle{ y_3= \frac{- \frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{65}{4} } }{2}}\)

Dobrze to wyliczyłem? bo dziwnie coś wyszedł ten wynik
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2017, o 14:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
deyna18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: deyna18 »

deyna18 pisze:Czyli:

\(\displaystyle{ y^3+ \frac{1}{2}^2 y - 4y = 0}\)
\(\displaystyle{ y(y^2 + \frac{1}{2} y - 4) = 0}\)

To \(\displaystyle{ y}\) z przed nawiasu \(\displaystyle{ y1=0}\) a z nawiasu wyliczamy deltę.

\(\displaystyle{ \delta= \frac{1}{4}-4*1-4= \frac{65}{4}}\) ?

To:

\(\displaystyle{ y2= \frac{- \frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{65}{4} } }{2}}\)

\(\displaystyle{ y3= \frac{- \frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{65}{4} } }{2}}\)

Dobrze to wyliczyłem? bo dziwnie coś wyszedł ten wynik

Mógłby ktoś to sprawdzić czy dobrze to wyliczyłem?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozwiązać równanie.

Post autor: Premislav »

Tak, dobrze. Do takich rzeczy polecam wolfram|alpha
Przykład:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%5E3%2B+%5Cfrac%7B1%7D%7B2%7Dy%5E2+-+4y+%3D+0
ODPOWIEDZ